U trendu

Pojačana kontrola korišćenja pojaseva do 19. marta

Agencija za bezbednost saobraćaja pridružiće se akciji pojačane kontrole korišćenja sigurnosnih pojaseva, koju sprovodi Mreža saobraćajnih policija Evrope (TISPOL) u 31 državi, među kojima je i Srbija, saopšteno je danas iz Agencije.

Kako je navedeno, budući da Uprava saobraćajne policije MUP-a Srbije učestvuje u toj međunarodnoj akciji 13. do 19. marta, Agencija za bezbednost saobraćaja će se pridružiti svojim preventivnim aktivnostima.

Aktivnosti koje će Agencija preuzeti biće pozivanje na savesno i odgovorno ponašanje u saobraćaju putem medijskog plasmana u vidu afirmativnih spotova, gostovanja, kao i sprovođenjem preventivnih aktivnosti na terenu, koje podrazumevaju podelu brošura sa uputstvima za pravilno korišćenje sigurnosnih pojaseva i svih sistema zaštite u vozilu, obuku roditelja o pravilnom postavljanju dečjih auto sedišta.

Prema istraživanju Agencije o korišćenju pojaseva u automobilu za 2016, oko 75 odsto vozača, 72 odsto suvozača i svaki deseti putnik na zadnjem sedišstu, odnosno oko devet odsto, vezuje pojas prilikom vožnje u automobilu.

Iz Agencije navode, da kada se rezultati za Srbiju uporede sa koršćenjem pojasa u automobilu u razvijenijim zemljama, odnosno u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, gde je upotreba pojaseva na prednjem sedištu oko 98 odsto, može se uočiti da je nivo svesti stanovništva u Srbiji o značaju korišćenje pojasa na veoma niskom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.