U trendu

Položeno cveće na spomenik generalu Franšu d“Epereu

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni su danas, u okviru manifestacije „Dani slobode“, položili cveće na spomenik Franšu d’Epereu – francuskom generalu iz Prvog svetskog rata.

Radojičić je rekao da je Franše d’Epere bio čovek izuzetnih vrednosti koji je pomogao srpskom narodu, Beogradu i celoj Evropi da dođe do slobode.

Naveo je da sloboda koju danas imamo vuče korene iz tog perioda i da je izuzetno značajna za sve nas, kao i da, prisećajući se ovakvih stvari, šaljemo poruku svima, a pogotovo mladima, da je to sistem vrednosti za koji se vredi boriti.

„Prijateljstvo Srbije sa Francuskom je izuzetno značajno i želja nam je da se to dugogodišnje prijateljstvo i u narednim godinama ojačava i unapređuje. Veliko hvala generalu Franšu d’Epereu. Živela Francuska, živela Srbija i živelo naše prijateljstvo“, rekao je Radojičić.

Ambasador Mondoloni je rekao da današnji događaj pokazuje još jednu privrženost sećanju na epopeju francusko-sprkih trupa na Solunskom frontu i na ulogu, naveo je, izuzetnog generala Franša d’Eperea koji je komandovao savezničkim operacijama koje su vodile ka oslobođenju Srbije.

Franše d’Epere je bio ponosan što je bio na čelu savezničke vojske, rekao je ambasador i pročitao odlomak iz opšte naredbe broj 89. od 12. oktobra 1918. godine, u kojoj Franše d’Epere veliča vojne poduhvate saveznika i vojne kvalitete srpskih vojnika.

„Sjajna odlučna pobeda kruniše ofanzivu savezničkih vojski na Solunskom frontu. Otimajući od neprijatelja pozicije koje su se činile nedostupnim, prodirući u njegove linije, prateći ga bez popuštanja, savladale su sve prepreke i sve otpore…“, naveo je Mondoloni.

General Franše d’Epere je u Prvom svetskom ratu komandovao francuskom armijom, grupom armija na francuskom frontu, a bio je i vrhovni komandant savezničkih armija na Solunskom frontu.

Pod njegovom komandom izvršen je proboj Solunskog fronta, proganjanje nemačko-austrijsko-bugarske vojske, zakljucen ugovor o kapitulaciji bugarske vojske i oslobođena Srbija.

Visoko je cenio srpsku vojsku i redovno isticao njene zasluge u konačnoj pobedi saveznika u Velikom ratu.

Manifestacija „Dani slobode“, kojom se obeležava 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i sto godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, počela je 19. oktobra u sprskoj prestonici i trajaće do 1. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.