U trendu

Pomoć Vojvodjanske banke programu UNICEF-a za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom

Vojvodjanska banka, članica OTP grupe, dala je tri miliona dinara za podršku UNICEF-ovom programu „Sport za sve“, kojim se pomaže deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i njihovim porodicama.

Novac je namenjen programima u opštinama u kojima postoje dnevni boravci za decu sa smetnjama u razvoju, obuku zaposlenih koji se o njima staraju, organizovanje sportskih manifestacija i nabavku rekreativne opreme.

Cilj je da se stvore mogućnosti da se sva deca, sa i bez smetnji u razvoju, druže, razvijaju i rastu zajedno.
 
„Ulaganje u inkluzivno i pravedno okruženje, u kojem svako dete može da ostvari svoje pune potencijale i postane ravnopravan član društva, je investicija u budućnost svakoga od nas“, predsednik Izvršnog odbora Vojvodjanske banke Predrag Mihajlović.

Šef Odseka za saradnju sa privatnim sektorom u UNICEF-u u Srbiji Vesna Savić Djukić je istakla da Vojvodjanska banka, kao članica Kluba prijatelja UNICEF-a, redovno pomaže programe za prava dece u Srbiji.

„Podrška programu Sport za sve posebno je značajna, jer u fokusu ima decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom – jednu od najugroženijih grupa u društvu. Ta deca se češće suočavaju sa diskriminacijom, imaju veće šanse da dožive nasilje, eksploataciju i zlostavljanje, nego njihovi vršnjaci bez smetnji u razvoju“, navela je Savić Djukić.

UNICEF je do sada obezbedio sportsko-rekreativnu opremu i stručnu podršku za 14 dnevnih boravaka u Beogradu, čime je obuhvaćeno skoro 1.000 dece.

Analiza položaja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u Srbiji, koju su uradili UNICEF i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom, pokazuje da 45 odsto roditelja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom navodi da su oni ili njihova deca doživeli neku vrstu vredjanja.

Utvrdjeno je da je u 24 odsto porodica jedan od roditelja je morao da odustane od posla da bi brinuo o detetu, nasilje je doživelo izmedju 25 i 47 odsto te dece, a da 16 odsto gradjana i 18 odsto učenika smatra da je diskriminacija prema nekim grupama prihvatljiva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.