U trendu

Popović: Lekarke se osećaju diskriminisano

Najava da bi stupanjem na snagu Zakona o broju zaposlenih u javnom sektoru, 12. oktobra, čak 3.500 žena lekara moralo da ode u penziju izazvalo je buru reagovanja, a o njegovoj ustavnosti izjasniće se nadležni sud.

Zakon se smatra diskriminatorskim, a utvrđivanje ustavnosti zakona zatražili su zajednički zaštitnik građana Saša Janković i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Oni su od Ustavnog suda zatražili da do konačne odluke Sud obustavi izvršenje pojedinačnih akata koji bi bili doneti na osnovu osporenog člana zakona, a kojima bi ženama bio prekinut radni odnos.

Regionalna lekarska komora Beograda zalaže se za selektivno penzionisanje žena lekara, njih oko 3.500 jer ispunjavaju uslov od 60 godina i šest meseci starosti za odlazak u penziju, a prema zakonu koji na snagu stupa 12. oktobra.

Kako je rekla predsednik te komore Olga Popović doktorke se osećaju diskriminisano u odnosu na svoje kolege muškarce.

Popović, naime, smatra da bi taj selektivni pristup penzionisanja trebalo primeniti svuda gde je to moguće i u skladu sa procesom rada.

“Direktori ustanova, koji su jako odgovorni, zamoljeni su da pokušaju da penzionisanje lekarki ne ide na uštrb kvaliteta rada ustanova pri čemu bi gubio, pre svega, pacijent. Postoji ideja je da se napravi prelazni period u ustanovama gde je manjak lekara određenih specijalnosti da ne bi proces rada bio ugrožen“, rekla je Popović.

Ona je oblasnila da selektivni pristup penzionisanja znači da, tamo gde to bude potrebno, on bude sproveden postepeno u narednih šest meseci ili godinu dana.

Prema njenim rečima, u procepu će se, kada zakon stupi na snagu, naći direktori zdravstvenih ustanova koji su dužni da organizuju proces rada, a za to neće imati dovoljno lekara.

Najveci problem je, kaže, sa pedijatrima.

Popović veruje da to neće biti presečeno 12. oktobra, već da će se raditi o postupku od nekoliko meseci tokom kojih bi se postepeno odlazilo u penziju, ali i zapošljavali novi kadrovi.

Protiv neselektivnog prinudnog penzionisanja žena u javnom sektoru je i Upravni odbor Lekarske komore Srbije (LKS) koji je resornim ministrima predložio da žene lekari budu izuzete iz ovih mera upozoravajući da u pojedinim sektorima zdravstvenog sistema već nedostaju visokokvalifikovani stručnjaci koji odlaze u inostranstvo.

Navodeći da Upravni odbor LKS podržava aktivnosti Vlade Srbije na racionalizaciji zaposlenih u javnom sektoru, LKS predlaže da se u najkraćem roku uradi sveobuhvatna analiza postojeće kadrovske strukture lekara u Srbiji, a nakon toga, u skladu sa zakonom, koleginicama lekarima, koje ispunjavaju uslove propisane zakonom za odlazak u penziju, a za njihovim radom postoji potreba, napravi sporazum o nastavku radnog odnosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.