U trendu

Popović: Na tehničkim fakultetima četiri kandidata na jedno mesto

Prorektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je danas da su ove godine na tehničkim fakultetima i smerovima vezanim za informacione tehnologije konkurisala četiri kandidata na jedno mesto i da na rang-listama za te smerove desetinke bodova odlučuju ko će biti upisan.

Popovićeva je za RTS rekla da je tradicionalno najveće interesovanje kandidata bilo na tehničkim fakultetima, medicini, stomatologiji, ekonomiji, pravnom fakultetu, kao i svim smerovima vezanim za IT.

„Tu je najveći broj kombinacija izbora i studenti će morati da donesu odluku ako su se kvalifikovali za dva fakulteta da odaberu koji će studirati“, navela je Popović i dodala da iako student na dva fakulteta upadne na budžet, samo na jednom može da se finansira o trošku države.

Govoreći o interesovanju za tehničke fakultete i IT smerove, Popović je rekla da će male razlike u bodovima odlučiti ko će biti upisan.

„Mislim da su studenti osetili taj trenutak, jer skoro četiri kandidata je konkurisalo na jedno otvoreno mesto. Desetinke bodova će odlučiti“, rekla je Popović.

Naglasila je da studiranje nije isto što i učenje srednje škole i savetovala buduće studente da od 1. oktobra počnu redovno da uče kako ne bi opterećivali roditelje plaćanjem školarine.

„Nakon prve godine 10 do 15 odsto studenata odustane od fakulteta jer ne mogu da ispune zahteve“, dodala je Popović.

Kada je reč o osavremenjivanju nastave, Popović je napomenula da fakulteti čine sve što je u okviru njihovih finansijskih mogućnosti.

„Jedan od prioriteta Vlade je obrazovanje i mi očekujemo da će se situacija popraviti i fokusirati na naše mlade ljude i obrazovanje“, zaključila je Popovićeva.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike