najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Postoji konsenzus da se finansiranje Vojvodine ne reši

Profesor novosadskog Fakulteta za pravne i poslovne studije univerziteta Union Tamaš Korhec rekao danas da Srbija krši svoj Ustav od kraja 2008. godine, jer nije donela Zakon o finansiranju Vojvodine i da postoji koncenzus da se to pitanje ne reši.

Korhec je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da je Srbija imala različite vlade i stranke na vlasti u tom periodu, a da se u Skupštini nikada nije razmatrao zakon kojim bi se u skladu sa odredbom konačno i dugoročno rešilo finansiranje Vojvodine.

„Možemo reći da u političkoj eliti u Beogradu postoji konsenzus oko toga da ovo pitanje ne treba rešiti. Jer, svaka vlada može da pokrene njegovo rešavanje, ali mi nemamo čak ni nacrt tog zakona“, kazao je Korhec, koji je ranije bio i pokrajinski sekretar za upravu i propise.

On je objasnio da je prekršena odredba Ustava koja navodi da Vojvodina svoje izvorne nadležnosti finansira iz izvornih prihoda i da se ti izvorni prihodi utvrđuju zakonom.

„Naime, ustavni zakon je propisao rok u kojem se moraju zakoni uskladiti sa Ustavom i on je istekao krajem 2008. godine, a taj zakon i takve odredbe u zakonu nikada nisu zaživele“, kazao je Korhec.

On je dodao da je sadašnje stanje, bez zakona o finansiranju Vojvodine, takvo da pokrajina svoje izvorne nadležnosti finansira iz takozvanih ustupljenih prihoda kao i transfera, a Ustav, kako je objasnio, ne propisuje takav način finansiranja tih nadležnosti, nego jasno i nedvosmisleno propisuje izvorne prihode iz kojih se one finansiraju.

Tamaš Korhec je istakao da je poštovanje Ustava obaveza svih državnih organa, ali da je njegova zaštita u isključivoj nadležnosti Ustavnog suda.

(Beta)

1 komentar
  1. Neregistrovan

    Samo prazna priča. Stalna priča, moje pare, tvoje pare, pa može Vojvodina dobiti recimo oko 1% od onoga što unese u kasu Srbije, jer se ostalo ravniomerno raspoređuje na mnoge bitne stvari.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike