U trendu

Potrebno veće angažovanje zdravstvenih službi

Pomoćnik ministra zdravlja Srbije Zoran Panajotović izjavio je danas da se situacija sa izbegličkom krizom pri dolasku hladnijeg vremena i sve većeg priliva izbeglica pogoršava i da je potrebno pojačano angažovanje zdravstvenih službi.

On je nakon sastanka u Beogradu na kome je bilo reči o pružanju zdravstvene pomoći izbeglicama, rekao da je zdravstveni sistem Srbije brzo reagovao na krizu i da je dao svoj puni doprinos, ali da broj migranata koji iz dana u dan raste zahteva pojačano angažovanje zdravstvene službe i uključivanje novih kapaciteta, što stvara jako velik problem u organizaciji i finansiranju.

Kako je istakao, svaki prispeli izbeglica dobija adekvatnu zdravstvenu zaštitu i sačuvana je relativno mirna higijenska i epidemiološka situacija.

„Međutim, u sve većem broju dolaze porodice s malo decom, tu je i sve veći broj trudnica i osoba sa akutnim oboljenjima. Zdravstvo je dalo svoj puni maksimum, ali uz pomoći Crvenog krsta, UNHCR-a, Svetske zdravstvene organizacije i drugih“, rekao je Panajotović.

On je kazao da u narednom periodu očekuje razumevanje svih faktora koji mogu da pomognu potrebama, ne zdravstvenog sistema, nego tih ljudi koji dolaze.

Panajotović je naveo da je potrebno razumevanje za povećanje broja lekarskih ekipa koji će raditi u poboljšanim uslovima u kojima se migranti pregledaju, a potrebno je razumevanje i za povećanje novčanih sredstava za lekove i medicinski materijal.

Direktor Doma zdravlja Preševo Mitat Sahiti rekao je da je situacija u u tom gradu na jugu Srbije alarmantna i da su oni već dve godine suočeni sa izbegličkom krizom koja je u poslednje vreme sve veća.

Kako je naveo, zdravstvene usluge se pružaju u dva kampa – Miratovac i Preševo, gde su pritekle u pomoć lekarske ekipe iz Niša, Leskovca, Prokuplja i Kosovske Mitrovice, a Vranje je uključeno u noćna dežurstva.

Direktorka Doma zdravlja Zemun Ksenija Uzunović rekla je da lekarsku pomoć pružaju dežurne ekipe iz svih domova zdravlja u Beogradu i navela da se za sada snalaze sa raspoloživim kadrom.

Ona je kazala da se nakon pregleda pacijantima daje terapija, a da se teži slučajevi upućuju u nadležne zdravstvene institucije.

Sastanak o pružanju zdravstvene pomoći izbeglicama koji prolaze kroz Srbiju, održan je u Palati Srbija u organizaciji Ministarstva zdravlja, a prisustvovali su predstavnici zdravstvenih ustanova iz svih regiona kojim prolaze izbeglice, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Vojvodine i Sekretarijata za zdravstvo Beograda. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.