U trendu

Povodom Dana oslobođenja memorijalni defile, koncerti. . .

BEOGRAD – Polaganjem cveća na Groblju oslobodilaca Beograda, memorijalnim defileom „Pobeda sloboda“ i koncertima danas biti obeležen 20. oktobar – Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Nakon polaganja cveća, što je predviđeno u 10 sati, biće održan memorijalni defile od hotela „Moskva“ na Terazijama do palate Albanija u kome će učestvovati predstavnici Grada, ratni veterani, predstavnici SUBNOR-a, građani…

Nakon defilea, na Trgu republike uslediće dva koncerta – „Naše priredbe“ – Leontina i prijatelji i „Drugi vek opere u Beogradu“ kada će nastupiti hor, orkestar i solisti Beogradske opere, pod dirigentskom palicom Dejana Savića.

Sve to deo je programa „Dana slobode 2021“ – manifestacije u organizaciji Grada Beograda kojom se slave dva datuma oslobođenja Beograda – 20. oktobar 1944. godine, Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu i 1. novembar 1918. godine, Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Kako je najavljeno, u svim beogradskim školama po jedan školski čas danas i 1. novembra biće posvećen danima oslobođenja Beograda.

Manifestacija je zamišljena kao festival pozorišta, uličnog performansa, javnih koncerata, filmskih projekcija i izložbi na otvorenom, a deo programa biće održan danas, kao i neposredno posle 1. novembra.

Tako je juče na Trgu Republike otvorena izložba „Strip sa temom iz Drugog svetskog rata“, koju će posetioci moći da pogledaju do 30. oktobra.

Osim toga, na Trgu republike juče su građani imali priliku da vide i projekcije legendarnih ruskih i srpskih ratnih filmova – ruskog filma „T 34“, srpskog filma „Povratak otpisanih“ i dokumentarni serijal „Hitler i njegovi skromni drugovi“, „Velika Azija protiv samoproglašenih arijevaca“, „Maršal pobede“ i „Nirnberg ne podleže reviziji“.

Juče je na Trgu republike bio održan i koncert solista ansambla Aleksandrov.

U okviru „Dana slobode 2021“ od 22. do 29. oktobra na više lokacija u gradu biće održan program „Odužujemo se saveznicima i rodoljubima“.

U muzičkom paviljonu u Zemunu 23. oktobra biće održan koncert orkestra policije (partizanske pesme za duvački orkestar), dok će taj koncert dan kasnije, 24. oktobra, posetioci moći da čuju i u muzičkom paviljonu na Kalemegdanu.

U Kombank dvorani 28. oktobra biće prikazan film „Gradonačelnik“.

Posetioci manifestacije će 30. oktobra u Ruskom caru, Institutu Servantes i Biblioteci grada Beograda moći da vide dramske igre u trajanju od po 15 minuta pod nazivom „Ratnici govore: Tri jednočinke za narod“, dok će 1. novembra na platou ispod Brankovog mosta, u Karađorđevoj ulici, biti održana pozorišna predstava „1918: Poslednja ratna godina“.

Osim toga 1. novembra će na Trgu republike biti otvorena izložba „Rukopisni časopisi iz Velikog rata“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.