U trendu

Približavamo se EU: Srbija sutra otvara nova dva poglavlja

Srbija će sutra, kako je najavljeno, otvoriti dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom i tako imati skor od osam otvorenih i dva privremeno zatvorena poglavlja na svom putu ka članstvu u EU.

Poglavlja 20 i 26 biće otvorena, a 26 odmah i privremeno zatvoreno na petoj Međuvladinoj konferenciji u Briselu.

Poglavlje 26 koje se odnosi na obrazovanje, kulturu i mlade bilo je tehnički spremno za otvaranje još krajem prošle godine, ali je zbog primedbi Hrvatske na udžbenike na maternjem jeziku manjina u Srbiji, bilo blokirano sve do početka ove godine.

Pošto poglavlje 26 slovi za jedno od lakših pregovaračkih poglavlja, jer u oblasti obrazovanja i kulture ne postoje zajednički kriterijumi EU, niti merila za zatvaranje, ovo poglavlje će odmah biti i privremeno zatvoreno.

Isti slučaj bio je i sa poglavljem 25 koje se odnosi na nauku i istraživanja, koje je Srbija otvorila i privremeno zatvorila na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji u decembru prošle godine.

„Zeleno svetlo“ za otvarnje poglavlja 20, koje se odnosi na preduzetništvo i industrijsku proizvodnju, zemlje članice EU dale su Srbiji prošle nedelje pošto su od Evropske službe za spolje poslove dobile izveštaj o napretku u procesu dijalogu Beograda i Prištine.

U Briselu podsećaju da je, između ostalog, konkretan napredak u poglavlju 35 koje prati proces normalizacije odnosa i primenu Briselskog sporazuma, neophodan da bi Srbija mogla da napreduje na svom putu ka članstvu u EU.

Otvaranjem ova dva poglavlja u ponedeljak, Srbija će imati skor od osam otvorenih i dva privremeno zatvorena poglavlja od ukupno 35.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji predvodiće ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Evropsku komisiju predstavljaće komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, dok će ispred Saveta EU biti potpredsednik vlade i ministra za evropske poslove Malte Luis Grek.

Do kraja juna i završetka šestomesečnog malteškog predsedavanja Savetom EU, u Briselu bi mogla da se organizuje još jedna Međuvladina konferencija, čime bi se nastavila pozitivna dinamika na putu Srbije ka članstvu u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar