najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prvi Hrvat odlikovan Ordenom Svetog Save drugog stepena

Savetniku u hrvatskom Ministarstvu kulture Miljenku Domijanu uručen je Orden Svetog Save drugog stepena “za svesrdno ukazivanje pomoći u očuvanju drevnog verskog i kulturnog nasleđa SPC u Dalmaciji”, saopštila je SPC.

Slobodna Dalmacija navodi da je Domijan time postao prvi Hrvat, koji je primio najviše odlikovanje SPC-a, koji mu je dodelio Sveti arhijerejski sinod.

Najveće priznanje SPC, koje je lično potpisao srpski patrijarh Irinej, Domijanu je uručeno u nedelju, na praznik Velike Gospojine, u manastiru Uspenja Bogorodice u hrvatskom selu Krupi, nedaleko od Obrovca.

Stavljajući orden Domijanu, koji je bivši glavni državni konzervator, episkop dalmatinski Fotije istakao je da je on zaslužan za obnovu manastira u Krupi i da je “kao glavni konzervator Republike Hrvatske pomogao obnovu te svetinje, nakon Drugog svetskog rata i poslednjeg rata”.

Ocenio je da odlikovanje Domijana koji je, kako je naglasio, po veri katolik, a po nacionalnosti Hrvat, znači puno za crkvu.

“Za nas to znači da mi kao Crkva treba da se uspinjemo iznad zemaljskih stvari”, rekao je episkop Fotije, istakavši da uloga Crkve nije da bude uzrok podela i sukoba, već da ukazuje na ono što je najuzvišenije.

Mi kao crkva, naglasio je episkop, treba da se molimo Bogu da Hrvatsku, Srbiju i sve države u susedstvu vode dobri hrišćani, moralno, s visokom hrišćanskom etikom.

Domijan je zahvalio na ukazanoj casti i podsetio da je sve počelo 1969. godine kada su zadarski konzervatori u crkvi manastira otkrili freske iz 1602. godine.

“Pre svega bih rekao da smo iste vere, istoga Boga hvalimo, hršćani smo i jedni i drugi. Prema tome, i ove drevne freske ovde iznad mene i one nove na ulazu u crkvu koje slave uznesenje Blažene Device, sve nas ujedinjuje”, rekao je Domijan.

Orden Svetog Save prvog stepena dobivaju samo državnici, među kojima je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tri godine pre Domijana, patrijarh Irinej odlikovao je visokim priznanjem

još jednog Hrvata, bivšeg varaždinskog profesora Ivana Hitiju, koji je tokom rata devedesetih godina sačuvao od uništenja pisano blago SPC u Pakracu.

Njemu je uručen orden Svetog cara Konstantina.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike