U trendu

Registrovano 549.500 izbeglica s Bliskog istoka

U Srbiju je u nedelju ušlo 3.405 izbeglica sa Bliskog istoka, od toga je 125 izbeglica došlo iz Bugarske, a svi ostali, uglavnom državljani Sirije, ušli su iz Makedonije, izjavila je danas predstavnica za štampu UNHCR u Srbiji Mirjana Milenkovski.

Milenkovski je za agenciju Beta izjavila da je prema podacima MUP-a od početka godine u Srbiji ukupno registrovano 549.500 izbeglica sa Bliskog istoka koji su nakon ulaska u zemlju dobili potvrde o nameri da zatraže azil.

„U Prihvatnom centru u Preševu postoje kapaciteti za smeštaj izbeglica, uvedeno je grejanje u velike šatore u kojima izbeglice čekaju na predregistraciju, niko od njih nije na otvorenom prostoru“, kazala je Milenkovski.

Prema njenim rečima, u nedelju je 3.276 izbeglica preko Šida otišlo u Hrvatsku i niko od izbeglica koje u Srbiju udju iz Makedonije ne zadržava se u Preševu, već odmah nakon registracije nastavljaju put prema Šidu.

Milenovski je rekla da je trenutno prazno i 35 Ikeinih kućica za izbeglice koje su postavljene u Prihvatnom centru u Preševu, kao i smeštajni kapaciteti u bivšoj Fabrici duvana gde je krevetima opremljen deo prizemlja zgrade, a u toku su radovi na prvom spratu, kao i delu prizemlja gde je predvidjena izgradnja vešernice i restorana.

Zahvaljujući donaciji Vlade Japana i Vlade Norveške u Prihvatnom centru za izbeglice sa Bliskog istoka u Preševu u toku je izgradnja sanitarnog čvora sa 13 toaleta i 13 tuševa, kao i manjeg sanitarnog čvora sa po tri ženska i tri muška toaleta, čiji se završetak očekuje do kraja nedelje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.