U trendu

Roditelji se vratili po dečaka koga su ostavili u porodilištu

Kod sestara i lekara na Ginekološko-akušerskom odeljenju bolnice u Vranju u petak su se smenjivale suze i smeh. Malog dečaka koji je rođen na Bogojavljanje i koga je majka ostavila u porodilištu, su ipak uzeli roditelji i odveli ga kući. Majka koja je ostavila svoje peto dete u porodilištu, najverovatnije zbog teške finansijske situacije, na kraju je odlučila da se vrati po njega.

Mališan je bio miljenik zaposlenih na ovom odeljenju. Oni su mu dali ime Bogdan, a otkako mu je majka otišla iz porodilišta brinuli su o njemu sa puno ljubavi.

Roditelji nisu želeli da govore o tome šta ih je nateralo da ostave tek rođeno dete, ali zahvaljujući zaposlenima u Centru za socijalni rad shvatili su da će njemu, ipak, biti najbolje u svojoj porodici.

Iako nije prvi put da majka nestane iz porodilišta i ostavi bebu, sestre i lekari kažu da su se jako vezali za ovog dečaka kome nije manjkalo ni ljubavi ni pažnje.

Doktorka Danijela Krstić, pedijatar-neonatolog, koja 15 godina radi na ovom odeljenju, kaže da je bilo više slučajeva da bebe budu ostavljene.

Uglavnom je reč o socijalnim slučajevima, majke nemaju sredstava da čuvaju decu, pretežno je reč o višerotkinjama, ali bilo je i onih koje su ostavljale decu rođenu u vanbračnoj zajednici. Neke su se vraćale po njih.

– Ipak, uvek kažemo majka je ostavila dete, ali ja ne pamtim da je nekada došao otac ili neki drugi član porodice po njih, tako da su ta deca obično ostavljena od svih – priča dr Danijela Krstić i kaže da se u ovakvim slučajevima probudi roditeljski nagon među zaposlenima, pa svi uprkos brojnim obavezama brinu o ostavljenim bebama.

Medicinska sestra Sonja Prijić ističe da se svi trude da bebama, ne samo malom Bogdanu, pruže puno ljubavi. Zanimljivo, dodaje ona, da to obično nisu zahtevne bebe.

Sonja priča kako su Bogdanu sestre donosile benkice i kapice, kao i druge potrepštine za bebu.

– Lagali bismo kad bismo rekli da se ne vezujemo. Ja čim stignem na posao uzmem Bogdana u ruke. Nije primerena emocija, to dete ima svoju majku, ali opet ne možeš a da se ne vežeš – ističe ona.

Medicinari kažu da nema tužnijeg prizora, nego kad beba ostane sama u sobi jer je napuštena. Zbog toga su im osećanja pomešana – srećni su jer je Bogdan sa svojom porodicom, ali i tužni što ovaj dečak više neće biti sa njima.

Dr Goran Radojčić, načelnik odeljenja Ginekologije vranjske Bolnice, kaže da je u ovakvim slučajevima jako bitna saradnja sa policijom i Centrom za socijalni rad. Ranije su deca bila na ovom odeljenju i po nekoliko meseci, sada je drugačija procedura – ne ostaju duže od mesec dana, prenose Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.