najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rotove reči neumesne i uvredljive

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da ne razume izjavu visokog zvaničnika nemačkog ministarstva inostranih poslova Mihaela Rota da, ako je Srbija odlučna da bude deo Evropske unije, a ne Rusije, onda nas Nemačka podržava u tom pravcu.

„Srbija i Rusija si tradicionalni prijatelji, ali kada je to Srbija izrazila nameru da bude deo Rusije? Kakva je to vulgarizacija spoljne politike Srbije?“ zapitao je Dačić.

On je istakao da je veoma zadovoljan razvojem bilateralnih odnosa i podrškom Nemačke, ali smatra da su reči Mihaela Rota, „najblaže rečeno, neumesne i uvredljive.“

Dačić je dodao da pridruživanje sankcijama Rusiji nije za Srbiju pitanje jednostavnog procesa usklađivanja naše spoljne politike sa EU, već je za nas vitalno pitanje, „jer je Rusija zemlja koja se protivi priznanju kosovske nezavisosti u UN, dok zapadne zemlje, van dijaloga u Briselu, sve čine da nateraju sve druge da priznaju Kosovo“.

„Koja bi zemlja radila sama protiv sebe? Neće sigurno ni Srbija. A o famoznim kriterijumima za članstvo, videli smo da zemlja koja je proterala više od 200.000 Srba i nije im dozvolila da se vrate, zemlja koja zabranjuje ćirilicu, koja rehabilituje fašiste i negira holokaust, danas blokira Srbiju na evropskom putu. Jesu li to kriterijumi koje je Hrvatska prošla?“ navodi se u saopštenju.

„Navikli smo da nas svi pozivaju da prođemo katarzu i suočimo se sa svojom prošlošću, samo hoće li to neko reći i Zagrebu, Prištini, Sarajevu, ili samo Beogradu?“, istakao je Dačić.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Radoslav Radovic

    Vidi bogati. Pa jeli to moguce ?Jeli to ona ista Evropa koja nema alternativu?E, jeste jeste.Sad cete vidjeti kako Musa dere jarca.Sad cete vidjeti ako do sada nijeste sta hoce ta i takva Evropa. Kazano milion puta pa jos jednom .Tamo nas ne ceka niko i otud nas nece sunce ogrijati.Da kojim slucajem nemaju straha od Rusije, zgazili bi nas kao gnjidu. Sve drzave u Evropu ulkaze u jednom komadu, a Srebija raskomadana.Cudis se kao da si juce rodjen sta Nijemac prica.? Pa ko nam je oteo Kosovo za mila boga? Pa Njemacka. Ko je Razvalio Jugoslaviju, pa Nijemci.Citaj sta bi juce da bi znao sta ce biti sjutra.Ako ti se svidi covjek, gdje ga prije bilo nije, tvro vjeruj u njemu se pradjedova narav krije.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike