U trendu

Rudarski bum: Za rudom u Srbiji traga 35 stranih kompanija

Za rudom u Srbiji traga 35 stranih kompanija, a u narednih godinu dana biće otvorena tri rudnika uglja, olova i cinka u okolini Krupnja, Pirota i Bosilegrada, piše danas „Politika“.

Beogradski list tvrdi da Srbiju u narednih nekoliko godina očekuje pravi rudarski bum, jer je došlo do ekspanzije geoloških istraživanja, te da naša zemlja već sada ima više od 220 eksploatacionih i oko 130 istraživačkih polja, na kojima se obavljaju geološka ispitivanja.

„I to nije sve jer se u skorije vreme očekuje i otvaranje pet do sedam novih rudnika. Tri rudnika uglja, olova i cinka biće otvorena u narednih godinu dana u okolini Krupnja, Pirota i Bosilegrada“, navodi beogradski list.

Među 35 kompanija koje tragaju za srpskom rudom, „Politika“ navodi američki „Friport“, kanadski „Reservoar minerals“, britansko-australijski „Rio Tinto“ i engleski „Mineko limitid“.

U istraživanje rudnog blaga, napominje beogradski list, uključena je i kanadska rudarska kompanija „Mundoro“, a Kanađani su zainteresovani i za strateško partnerstvo sa RTB „Bor“, gde već istražuju na nekoliko lokacija dok im je partner u tom poslu japanska nacionalna kompanija za naftu, gas i metale – JOGMEC.

Multinacionalnim korporacijama koje ulažu u eksploataciju rude u Srbiji, dodaje „Politika“ pridružila se i kanadska kompanija „Nevsun“, koja je okončala istražne radove u okolini Bora, u rejonu Čukaru peki i „nedvosmisleno potvrdila“ da je to najbogatije nalazište bakra na svetu.

Veliko interesovanje, ukazuje list, pokazale su i kanadska kompanija RGMI i „Dandi Kapital markets“.

Upitan šta znači „bum“ u rudarskom sektoru, ministar energetike Aleksandar Antić kaže za „Politiku“ da je ovo što se u poslednje vreme dešava posledica nekoliko činilaca, pre svih, to što Srbija raspolaže ozbiljnih geološkim potencijalima, koji su interesantni rudarskim kompanijama.

„Sve one spremne su da ulažu znatna sredstva u istraživanja. S druge strane, Srbija je usled reformi fiskalne stabilizacije postala interesantno mesto za investicije koje se mere stotinama miliona evra“, objašnjava Antić.

Osim toga, dodaje, novi zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima ocenjen je kao jedan od najboljih u Evropi jer pruža velike garancije investitorima i predvidiva pravila igre od početka istraživanja do eventualnog otvaranja rudnika.

Prema navodima beogradskog lista, nova nalazišta bakra i zlata Čukaru peki kod Bora i Savinac kod Boljevca potvrđuju rentabilnost proizvdnje jer dosadašnja istraživanja pokazuju da u toni rude ima od 20 do 30, pa čak i po 50 grama zlata.

Takođe, navodi da je lozničko ležište nove rude jadarit, bogate veoma traženim llitijumom i borom, jedinstveno u svetu.

„Procenjuje se da ima rezerve od 130 miliona tona litijuma i više od 10 miliona tona borata. Trenutno na 130 istraženih polja sa raznim rudama i mineralima traga 35 mahom stranih kompanija. Dva kapitala posla su u završnoj fazi istraživanja – Jadar kod Loznice i nova nalazišta bakra i zlata na jugoistoku zemlje“, napominje beograski list.

Dodaje da je projekat „Jadar“ u fazi studijske razrade početka proizvodnje, a da je zadatak novoformirane zajedničke radne grupe Vlade Srbije i svetskog giganta „Rio Tinto“ da ubrza taj posao i izdavanje dozvola jer je plan da rudnik jadarita proradi najkasnije 2023. godine.

Ovakva rudarska ekspanzija, predviđa „Politika“, najpre će se osetiti kroz učešće u rastu BDP zemlje, koji bi sa sadašnjih 1,5 odsto trebalo da poraste na tri odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar