U trendu

Šabić pozvao da se prijave dobri primeri ostvarivanja prava

Radi pripreme za dodelu priznanja povodom Medjunarodnog dana prava javnosti da zna, poverenik Srbije za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pozvao je danas civilno društvo da prijavi organe vlasti koji su doprineli ostvarivanju prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

„Kao i svake godine i ovog 28. septembra obeležavamo Dan prava javnosti da zna u cilju afirmisanja prava na pristup informacijama od javnog značaja, kao i isticanja pozitivnih primera organa vlasti u unapredjivanju ovog prava. Tom prilikom poverenik dodeljuje priznanja organima vlasti koji su se u odnosu na druge istakli u afirmisanja prava na osnovu procene komisije uzimajući u obzir ispunjenje zakonskih obaveza“, naveo je poverenik u saopštenju.

Dodeljuje se i priznanje za najbolji informator o radu.

„Izbor organa nikad nije bio lak, naročito imajući u vidu veliki broj organa na različitim nivoima vlasti i različitih struktura. Poverenik se, nažalost, češće sreće sa negativnom praksom organa i retko ima prilike da sazna o primerima dobre prakse kojih svakako ima“, dodao je poverenik.

Predlozi se mogu slati do 31. avgusta na informator@poverenik.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.