U trendu

Sindikat Nezavisnost: RTS doprineo upadu demonstranata u tu medijsku kuću

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“, upozorio je danas rukovodstvo Radio-televizije Srbije (RTS) da su zaposleni u toj medijskoj kući „službenici javnosti i da njihov poslodavac ne sedi u rezidencijalnim zgradama, već da je njihov jedini poslodavac narod“.

Sindikat „Nezavisnost“ je u saopštenju za javnost ocenio da je upravo RTS doprinela incidentu u kojem je došlo do ulaska demonstranata u Aberdarevu.

„Uredjivačka politika Informativnog programa RTS, svojim nekritičkim poslušništvom vladajućem režimu ponovo, posle 20 godina, vodi ka podvajanju društva, podvajanju koje može biti fatalno. RTS je svojim neprofesionalnim odnosom prema delu naroda koji već mesecima protestuje u 60 gradova Srbije, odnosom koji ponižava zdrav razum i osnovna demokratska načela, doprinela incidentu u kojem je došlo do ulaska demonstranata u Aberdarevu“, piše u saopštenju.

Upad se, prema mišljenju „Nezavisnosti“ dogodio zbog „upornog odbijanja te medijske kuće, deklarisane pozitivnim propisima kao Javni medijski servis, da objektivno, netendenciozno i nepristrasno izveštava o demonstracijama protiv aktuelnog režima Srpske napredne stranke“.

„Sindikat Nezavisnost pita generalnog direktora RTS, kako to da se do sada nije zapitao zašto ta kuća ne ispunjava nijednu od zakonom propisanih odredbi koje se tiču nepristrasnosti i objektivnosti? Zašto se direktor nije još mnogo ranije, svojim autoritetom koji bi trebalo da ima, potrudio da njegova medijska kuća poštuje taj isti zakon na koji se sada neštedimice poziva“, piše u saopštenju.

„Nezavisnost“, kako se navodi u saopštenju, podseća Bujoševića i javnost da prema odredbama zakona koji su na snazi u oblasti medijske sfere, RTS i Radio-televizija Vojvodine (RTV), kao Javni medijski servisi „moraju da slede samo interes naroda, a nikako vladajućeg režima“.

„Interes naroda je, pritom, u objektivnom, pravovremenom i netendencioznom informisanju. Ovaj javni servis to ne ispunjava, već skriva iz celine sveukupnih društvenih zbivanja one delove koji, po zamisli stratega režima, smetaju tom režimu u neometanom hodu ka projektovanoj večitoj vladavini“, piše u saopštenju.

Dodaje se da posle „jasnog signala koji je narod svojim nekontrolisanim i spontanim upadom u RTS poslao svom javnom servisu“, zaposleni te medijske kuće u saradnji sa gradjanima treba da ostvare „snažan i nedvosmislen otklon od vlasti koja zloupotrebljava sve demokratske postulate“.

„Krajnje je vreme da zaposleni u RTS, oslanjajući se na volju naroda izraženu na protestima i tokom stihijnog upada u prostorije svog javnog servisa, kažu da je naopakoj politici svadjanja i inadžijskog suprotstavljanja zdravom razumu – kraj“, dodao je Sindikat „Nezavisnost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.