najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Skupština Srbije ozakonila uvođenje akcize na struju od 1. avgusta

Skupština Srbije usvojila je danas većinom glasova izmene i dopune Zakona o akcizama, kojima se uvodi akciza na struju od 7,5 odsto od 1. avgusta.

Za uvođenje akcize na struju su glasali poslanici stranaka vladajuće koalicije, dok su opozicioni poslanici bili protiv povećanja cene električne energije, ocenjujući da je to još jedan namet građanima. 

Prema procenama Vlade Srbije,  prihod budžeta će do kraja ove godine od akciza na struju dobiti dodatnih 5,4 milijardi dinara, a ta novouvedena akciza će obezbediti godišnje povećanje poreskih prihoda od 17 milijardi dinara.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je u raspravi naveo da će glavni rezultat uvođenja akcize na struju biti povećnje prihoda u budžetu, približavanje cene struje u Srbiji sa zemljama regiona, kao i postepena harmonizacija sa akciznom politikom EU. Povećanje cene struje oštro su kritikovali poslanici opzicije, ocenjujući da je to uvođenje nepotrebnog nameta koji dodatno opterećuje budžete građana, kao i da to nije zahtev EU.

Šef poslaničke grupe opozicione Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić je ocenio da uvođenje akciza na struju ne doprinosi građanima Srbije ni kratkoročno, ni dugoročno, kao da nije uveren ni da će stabilizovati državni budžet, kako tvrdi ministar Vujović.

Izmenama i dopunama Zakona o akcizama pored akcize na struju uvodena je i akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta od četiri dinara po mililitru, kao i akciza na nesagorevajući duvan, takozvani bezdimni duvan.

Poslanici u Skupštini Srbije su potvrdili sporazum sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) o kreditu od  88,3 miliona evra namenjenom za razvoj i restrukturiranje preduzeća, kao i kredit sa tom istom bankom od 36,2 miliona evra za unapređenja katastra.Parlament je potvrdio i dve konvencije koje se odnose na tranzit i trgovanje, odluka o programu zvanične statistike u periodu od 2016. do 2020, kao i sporazumi Srbije sa Moldavijom o ukidanju viza i sa Finskom o bavljenju plaćenim poslovima članova porodice zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama, konzularnim predstavništvima ili misijama pri međunarodnim vladinim organizacijama.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike