U trendu

Srbi okačili tablu ZSO: Priština ima rok od tri nedelje (video)

U Mitrovačkom dvoru održana je zajednička sednica odbornika deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji. Sa sednice je poručeno da ako Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje radi na formiranju ZSO, srpske opštine će same početi sa formiranjem Zajednice.

Prva tačka dnevnog reda je političko-bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji, a prvi se obratio Ivan Todosijević, ministar za lokalnu samoupravu u „vladi Kosova“.

„Braćo i sestre, pomaže bog! Budite uvereni da će država Srbija i bog da nam pomognu! Imamo legitimno pravo da sami odlučujemo o našim životima, a ovde su ugroženi i životi naše dece. Neka nas hapse, ako mogu sve! Ali mi smo odlučni, i pored pritisaka iz EU i Prištine, a mesto za EU je ovde prazno. Mi smo opredeljeni za mir, naš stav je dijalog. Raspoloženi smo za zajedničko rešenje“, rekao je Todosijević.

Igor Simić iz Srpske liste je rekao da su od predsednika Vučića dobili podršku, ali i da donose poruku predsednika da Srbija neće nemo gledati ako se ponovi ono od pre dva dana. „Bićemo snažna opozicija svim predlozima vlade, jer ona ne radi u interesima Srba“, rekao je Simić.

Poslanik Dragiša Milović rekao je da podržava formiranje Zajednice srpskih opština, i da je to početak.

„Borićemo se demokratskim, hrišćanskim i gandijevskim metodama. Ali, moramo da znamo i šta je interes i kako da opstanemo. Ne želimo da budemo nemi posmatrači i ikebane. Podržavam i izlazak iz Vlade Kosova. Ovo su ministri u ostavci, koliko sam razumeo“, rekao je Milović.

„Videli smo pre dva dana ko nam je neprijatelj i odakle nam dolazi pretnja“, rekao je Milović.

Prema njegovim rečima, ovakvi sastanci bi trebalo redovno da se održavaju.

Ksenija Božović je u ime građanske inicijative Srbija, demokratija i pravda Olivera Ivanovića rekla da oni podržavaju formiranje ZSO.

Jeftić: Reći ću Albancima sve u lice

„Danas smo s vama zajedno, trebalo je da se okupimo i kada je ubijen Oliver Ivanović, ali dobro. Iz zatvora je poručivao i apelovao da se formira ZSO. Nažalost, trebalo bi da spomenemo i to. Mi smo na našoj skupštini molili i apelovali da razmatramo bezbednosnu situaciju, kao da smo predosetili. Podržavamo ideju o kojoj je govorio i naš lider. On nije s nama, ali sprovešćemo njegove ideje. Ono je strašno što nam se desilo onog dana. Svi su uplašeni, izađite među majke i roditelje da čujete šta kažu. Osuđujemo hapšenje direktora Kancelarije za KiM. Nećemo dozvoliti da nas ponize, bićemo uz našu državu, čekamo poruke od predsednika Vučića“, rekla je Božovićeva.

Ministar u kosovskoj vladi i zamenik premijera Dalibor Jeftić rekao je da će otići u Prištinu i u lice im reći sve što ima.

„Vreme je da, kao nikad pre, svi Srbi bez obzira na političke razlike krenu jedinstveno u demokratsku borbu za cilj da Srba na KiM bude više. Naše jedinstvo je najbolji odgovor na brutalnost koja se desila ovde pre dva dana. Reći ću im u oči i lice na sednici vlade sve što i ovde govorim. Juriš na goloruk narodi i sramotno privođenje Marka Đurića najviše govori o njima“, rekao je Jeftić.

Goran Rakić iz Srpske liste je rekao da je jedinstvena odluka predstavnika Liste ako Priština ne pokrene proces formiranja ZSO, da se 20. aprila forimira ZSO s organizacijom i nadležnošžu iz Briselskog sporazuma.

Tri zaključka sednice:

1. Ako Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje radi na formiranju ZSO, srpske opštine će same početi sa formiranjem Zajednice

2. Zahteva se da se nalogodavci i izvršioci terora nad građanima najhitnije procesuiraju i kazne, a da ministar i direktor policije podnesu ostavke

3. Pozivaju se međunarodni predstavnici, Kfor i Euleks da pojačaju budnost i deluju preventivno u slučaju napada na srpski narod.

(Sputnjik)

2 komentara
  1. dzordz

    djubre anonimno. znamo mi ko su siptari, a znaju i siptari da ovo njihovo prolazi. sta ce se desiti sa tobom? pa kao i 1945. zacrsices negde u prijateljskim gudurama slovenije

  2. Anonimni

    ima svi da nestanete sa kosova albanci su to neznate vi jos sta ce se desiti vama

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike