Srpsko kulturno nasleđe biće bolje zaštičeno

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi izjavio je da se članstvom Kosova u Unesku (UNESCO) ne menja priroda nasleđa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, jer će ono uvek ostati njeno nasleđe, i biće čak i bolje zaštićeno.

„Kosovo će imati više mehanizama za međunarodnu zaštitu tog nasleđa. Članstvo Kosova u Unesku će samo unaprediti poziciju srpskog nasleđa na Kosovu. To će predstavljati most između Srbije i Kosova, a ne liniju podele. Nadam se da će Srbija prekinuti politiku blokade i izolacije“, kazao je Seljimi za Radio Slobodna Evropa.

Seljimi je naveo da Kosovo zajedno sa svojim partnerima već šest meseci lobira za prijem u Uneko, i rekao da borba za osiguravanje dvotrećinske većine nije laka.

„Ove godine smo zajedno sa saveznicima Kosova zaključili da je ovo dobar trenutak da se osiguraju glasovi. Ništa nije sigurno, ali dobre su šanse da je svet spreman da prihvati Kosovo u porodici Uneska“, kazao je on.

Seljimi je podsetio da se u decembru obeležava 70. godišnjica Uneska i ocenio da će, ako Kosovo postane članica, to biti „dobar poklon ovoj organizaciji“.

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti kaže da Kosovo ima dobre šanse da postane deo te organizacije UN, što Kosovu donosi dvostruku korist.

„Radi se o interesu Uneska da promoviše vrednosti na kojima je izgrađena ta organizacija, a interes Kosova je da postane deo svih država koje doprinose zaštiti, promociji i unapređenju kulturnih, obrazovanih i naučnih vrednosti“, kazao je Hoti.

Po njegovim rečima, što se procedure tiče, članstvo je moguće, zato što ne postoji neka pravna odredba koja zahteva da članica Uneska bude i članica UN.

„To Kosovu daje zeleno svetlo. Kosovo je priznalo 111 država od ukupno 194 koliko ih je u UN, znači da postoje šanse“, ocenio je Hoti.

Srbija se protivi prijemu Kosova u Unesko.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike