U trendu

Šta se krije iza poskupljenja struje — u srpskim uslovima?

Struja u Srbiji će od 1. oktobra poskupeti za dva odsto. Mada je tržište električne energije u Srbije otvoreno i za druge prodavce, Elektroprivreda Srbije i dalje nudi najjeftiniju struju tako da građani uglavnom kupuju struju samo od EPS-a.

O tome šta ovo poskupljenje znači za EPS ali i za potrošače, kao i za druge trgovce strujom, u današnjoj emisiji „Energija Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Ljiljanom Hadžibabić, stručnjakom za energetiku, koja je karijeru započeli pre tri decenije u EPS-u, radila u Ministarstvu rudarstva i energetika a sada je u Agenciji za energetiku Srbije.

Mada svaka najava poskupljenja uvek izaziva komentare o tome kako će se skuplja električna energija odraziti na životni standard građana, bavićemo se i temom same cene — u srpskim uslovima. Kako se o određuje procenat poskupljenja, ko donosi odluke o poskupljenju — Vlada Srbije ili Agencija za energetiku, koliko na poskupljenja utiču zahtevi MMF-a, da li je struja u Srbiji mogla i trebala da poskupi i više od ovog procenta… Nije tajna da Vlada Srbije čuva standard građana cenom električne energije. Da li je to na štetu EPS-a i ako jeste — koliko ?

Da li AERS prilikom određivanja procenta dozvoljenog poskupljenja posebno ocenjuje poslovanje EPS-a? Šta preporučujete poslovodstvu EPS-a da bude efikasniji i profitabilniji?

Da li je sadašnja cena i da li će cene posle poskupljenja biti dovoljne da obezbede da EPS bude konkurentan na tržištu i ubuduće?

Šta je potrebno da EPS uradi kako bi ponovo bio lider u tržišnoj utakmici u zemlji i region? Može li EPS ponovo biti izvoznik struje?

Kritičari poskupljenja struje tvrde da nije argument to što je u Srbiji struja i posle korekcije najjeftinija u Evropi, jer su nam i plate i standard najniži. Kako im objasniti da je struja roba koja mora imati cenu koja se ne formira na osnovu standarda potrošača već troškova poslovanja i niz drugih parametara?

Ima i onih koji smatraju da EPS treba ređe da „čita“ potrošnju struje. Neki predlažu ukidanje blok tarife…

(Sputnjik)

3 komentara
 1. goran manic

  Nova grupa direktora treba da se „omasti“. I, molim vas, ne pričajte više priču o „najjeftinijoj struji u Evropi. Elementarna aritmetika će vas uveriti da je tarifni sistem osmišljen tako da „odere“ najmanje potrošače i ostavi široko polje za finansijske mahinacije.

 2. Siniša

  Iza svakog poskupljenja stoji ono obećano povećanje plata. Da bi dali moraju prvo uzeti.

  1. goran manic

   Sušta istina, samo što manje daju…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike