U trendu

Sud u Kolmaru danas odlučuje o izručenju Haradinaja

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru danas treba da saopšti svoju odluku povodom zahteva Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Apelacioni sud u Kolmaru ima tri opcije u svom odlučivanju, tako da može da naloži prikupljanje dodatnih informacija i zatraži dalje razmatranje slučaja na sledećoj sednici, takođe može da da pozitivno mišljenje o zahtevu Srbije za izručenje ili da se sa njim nesaglasi, navela je ranije portparolka suda Sandra di Rosa u izjavi za Tanjug.

Prema njenim rečima, ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće.

Posle toga, Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

Ukoliko pak Apelacioni sud utvrdi da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, konačnu odluku o izručenju doneće francuska vlada, navela je portparolka suda u Kolmaru.

Taj sud je 9. februara održao javnu sednicu na kojoj su svoje stavove o zahtevu Srbije izložili Haradinaj i njegovi braniocu, pa je radi većanja (utvrđivanja ispunjenisti uslova i glasanja) o zahtevu Srbije za izručenje odložio donošenje svoje odluke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.