najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tači: Kosovo i Srbija bez uslovljavanja treba da sprovode sporazume iz Brisela

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da Kosovo i Srbija bez uslovljavanja treba da ispunjavaju obaveze iz sporazuma postignutih u Briselu u okviru dijaloga o normalizaciji medjusobnih odnosa.

U intervjuu agenciji Beta Tači je rekao i da očekuje brzo formiranje Oružanih snaga Kosova koje bi bile multietničke i otvorile perspektivu učlanjenja u NATO.

“Institucije Kosova ostvaruju planiranu agendu. Razvoj odnosa Kosova i Srbije se ne može ostvariti uslovljavanjem i otežavanjem posla drugoj strani. Kosovo će ispuniti svoje obaveze i istovremeno će Srbija učiniti isto. To je proces koji vodi i u kojem posreduje Evropska unija”, rekao je Tači za agenciju Beta.

Komentarišući izjave i ocene opozicije ali i nekih političkih analitičara da su se teme dosadašnjih razgovora u Briselu ticale pitanja unutrašnjeg uredjenja Kosova, a manje odnosa Kosova i Srbije kao dve nezavisne i suverene države, Tači je rekao da kao predsednik Kosova ne želi da komentariše izjave odredjenih političkih opcija.

“Ja govorim o državnoj agendi, interesima države koji su iznad interesa odredjenih adresa, različitih političkih partija. Mislim da evroatlantska budućnost naše zemlje treba da ujedini vlast i opoziciju, treba da ujedini sve gradjane zemlje. U jedno sam siguran –  gradjani Kosova više od dnevno političke galame vole evropsku perspektivu i ta perspektiva se obezbedjuje kroz povećanje ekonomskog rasta Kosova, povećanje blagostanja, otvaranje novih radnih mesta, demokratske reforme, dobrosusedske odnose, pomirenje”.

Kosovski predsednik rekao je da se regionalna saradnja ne može postići stvaranjem problema ili kada različite grupe ili pojedinci kao taoca drže jedan proces.

“Interesi države su iznad svega i ja ću ih braniti i afirmisati”, kazao je Tači.

On je ocenio da je trenutna politička i bezbednosna situacija na Kosovu dobra, da je Kosovo na putu produbljivanja reformi u politici, privredi i jačanja vladavine prava.

“Kosovo je na putu jačanja reda i zakona, jačanja borbe protiv organizovanog kriminala i drugih negativnih pojava – verskog fundamentalizma i terorizma i istovremeno radi na jačanju demokratije. Mislim da Kosovo čini značajne korake na svom evroatlantskom putu”, rekao je Tači.

Govoreći o zamerkama da je rad Skupštine Kosova blokiran zbog dva sporazuma – o Zajednici opština sa srpskom većinom i o  demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, Tači je kazao da je bilo smetnji u radu parlamenta, ali da se posao nastavljao i nastavlja i da će u narednom periodu biti još intenzivniji.

“Institucije su stabilne, Skupština je stabilna, nije ona od pre pet-šest meseci. Kosovo je u fazi intenzivnog rada na jačanju i konsolidaciji države i evroatlantske perspektive. Narednih dana očekujem da bude formirana komisija za osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom i takodje u narednom periodu očekujem da se u Skupštini ratifikuje sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom”, kazao je Tači.

Kosovski predsednik koji rukovodi i spoljnom politikom, ocenio je da Kosovo svakim danom sve više jača svoj medjunarodni identitet i položaj.

“Kosovo sve više prihvata medjunarodna zajednica, učlanjuje se u mnoge medjunarodne organizacije. Poslednji slučajevi su prijem u UEFA i FIFA. Po prvi put Kosovo će učestvovati na Olimpijskim igrama u Rio de Žanejru, sa svojom zastavom i himnom”, kazao je Tači.

Komenatrišući to što se Kosovo na nekim medjunarodnim skupovima predstavlja sa “zvezdicom”, on je rekao da je Kosovo suverena država, ali da istovremeno treba da se uvaži i realnost, odnosno činjenica da sve zemlje članice Saveta bezbednosti UN i UN još nisu priznale Kosovo.

Tači je rekao da očekuje da se brzo formiraju Oružane snage Kosova, multietničke snage koje će otvoriti perspektivu  za proces učlanjenja u NATO.

Prema njemu, u tom nastojanju nisu iscrpljene sve mogućnosti postizanja dogovora sa Srpskom listom.

“Razgovaramo sa predstavnicima srpske zajednice da se i oni integrišu u proces stvaranja Oružanih snaga Kosova jer te snage nisu u korist jedne a na štetu druge zajednice”, rekao je Tači.

On je dodao da je Kosovo domovina svih njegovih gradjana i da bi bilo značajno da se diskusija o Oružanim snagama okonča sporazumom o osnivanju Oružanih snaga Kosova u koje bi bili uključeni svi bez obzira na nacionalnu pripadnost.

“To bi bila višenacionalne snage prema standardima NATO-a. Ja sam optimista da će se to dogoditi”, rekao je Tači u intervjuu agenciji Beta.

(Beta)

1 komentar
  1. husnija

    Normalizacija odnosa Srbije i Kosova treba i mora da se uspostavi sto pre za dobrobit naroda, ali ni Srbiji ni Kosova nije mesto u NATO. U demokratskom i civilizovanom sveta ne treba postojati vojne porobljivacke alijanse, NATO je jedna od takvih organizacija.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike