Tači: Niko ne može da ubije budućnost, igru i radost kosovske dece

Predsednik Kosova Hašim Tači položio je danas cveće na spomenik dva srpska dečaka koji su 2003. godine ubijeni u Goraždevcu, u opštini Peć.

Tači je, tom prilikom izjavio da je došao da položi cveće „kako bi se podsetio na kriminalni napad protiv mladih iz Goraždevca“,  kada su ubijena dva i ranjena četiri mladića.

„Pravo na život je fundamentalno pravo za sve. Takvo je trebalo da bude i za oko 400 albanske dece ispod 15 godina starosti koji su tokom rata ubijeni od države Srbije. Ova deca ovde su ubijena od strane kriminalaca a ne države“, rekao je Tači.

On je rekao da se zaklinje da nikada više neće biti snage, niti kriminalne ruke koja će ubiti budućnost, igru i radost kosovske dece.

„Zbog toga se molim i još jednom izražavam žalenje za sve žrtve tokom i posle rata iz redova svih zajednica. Radiću da se svaki zločin rasvetli i kazni, jer zločin je zločin bilo protiv koga je izvršen i od bilo koga da je izvršen“, kazao je Tači.

Prema njegovim rečima, on će nastaviti da insistira da se rasvetli sudbina svih nestalih, bili oni Albanci, Srbi, Romi, kao i da svi imaju odgovornost pred porodicama i budućnosti kosovske dece.

„Mi treba da pomognemo jedni drugima. Sada kada radimo da izgradimo mir, pomirenje i saradnju medju narodima regiona, značajno je da kažemo da je za iskreno pomirenje potrebna pravda. Pomirenje medju Albancima i Srbima će se dogoditi“, rekao je on.

Nakon polaganja cveća, Tači je sa meštanima Goraždevca razgovarao o problermima sa kojima se susreću i ponovio opredeljenje da je Kosovo država svih njenih gradjana i da će učiniti sve da se zločinci kazne i izvedu pred lice pravde.

U nedelju, 13. avgusta navršeno je 13 godina od ubistva dece u Goraždevcu, na koju su pucale nepoznate osobe dok su se kupala u Bistrici i za to još niko nije odgovarao.

Tada su ubijeni Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško ranjeni Djordje Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragan Srbljak (13).

Euleks je usled nedostataka dokaza zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.