U trendu

Telenor fondacija obezbedila interaktivna nastavna sredstva za decu

Telenor fondacija u saradnji sa udruženjem Romkinja „Nada“, obezbedila je interaktivna nastavna sredstva kao pomoć i dodatnu podršku učenicima u savladavanju početnog čitanja i pisanja, saopštila je danas ta fondacija.

U jednoj generaciji djaka u Srbiji, prema podacima Ministarstva prosvete, od deset do 15 odsto dece ne upiše ili ne završi školu, a medju njima je najviše dece romske nacionalnosti.

„U Srbiji Romi provedu u obrazovanju samo polovinu vremena koje u školi provedu neromska deca, nastanjena u istim mestima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da većina romske dece nema predškolsko obrazovanje, pa pri polasku u školu dolaze u potpuno novu sredinu koja ima drugačiji vrednosni sistem i način života od njihovog, što je jedan od osnovnih razloga zbog čega napuštaju školu još u ranim razredima.

Članice udruženja, pedagoške asistentkinje u Aleksincu, prošle su, kako se navodi, obuku za interaktivni vid nastave.

Cilj projekta je da se poveća broj romske dece koja će završiti osnovnu školu na teritoriji opštine Aleksinac.

Tokom prethodne školske godine, projekat je sproveden u četiri osnovne škole i obuhvatio je 193 učenika kojima je ovaj vid dodatne podrške potreban.

„Naša želja bila je da deci pridjemo kroz igru i verujem da je jedan od načina da zadržimo romsku decu u školi da im pokažemo da je učenje zabavno i da u njima probudimo želju da i svakog sledećeg dana dodju po još znanja“, rekla je predsednica udruženja Romkinja „Nada“ iz Aleksinca Nataša Petrović.

Pedagoške asistentkinje koristile su, kako se navodi, interaktivni bukvar, uz koji su decu lakše učile da čitaju i pišu, a samim tim da savladaju ostalo gradivo u školi.

U strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji, koje je donelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, navedeno je da sva deca, bez obzira na socijalne, ekonomske, zdravstvene, regionalne, nacionalne, jezičke, etničke, verske i druge karakteristike do 2020. godine moraju biti obuhvaćena kvalitetnim osnovnim obrazovanjem i vaspitanjem.

Cilj je da se broj djaka koji ne upišu osnovnu školu ili odustanu od osmogodišnjeg školovanja smanji na najviše pet procenata, a da minimalno 95 procenata onih koji su završili osnovnu školu nastavi sa srednjim obrazovanjem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.