U trendu

U Beogradu proslavljen slovenački praznik mladog vina

Martinovanje, tradicionalni slovenački praznik mladog vina, proslavljen je večeras u Beogradu u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba.

Promociju lokalne kuhinje i vina Pirana i Portoroža podržala je i kompanija MK Grupa.

Domaćini ovogodišnjeg šestog po redu Martinovanja u Beogradu su pored Slovenačkog poslovnog kluba bili i Turistička organizacija Portoroža i Grad Piran.

Predsednica Slovenačkog poslovnog kluba, Danijela Fišakov istakla je da Martinovanje ima ulogu promocije slovenačkog turizma u Srbiji, ali i da Portorož i Piran imaju mnogo toga da ponude turistima.

„Želimo da još više srpskih gostiju dolazi u ove gradove, kao sto Slovenci dolaze u Beograd“, navela je Fišakova.

Dodala je da Slovenački poslovni klub podržava saradnju privreda Slovenije i Srbije i to najbolje dokazuje večerašnje promovisanje slovenačkog turizma i srpskog investiranja u njega.

Direktor MK Grupe Jovan Purar istakao je da ta kompanija sa svojim hotelom „Kempinski Palace“ čini sastavni deo turističke ponude Portoroža.

„Kupovinom akcija aerodroma u ovom gradu i preuzimanjem Gorenjske banke nastavili smo uspešno poslovanje i na teritoriji Slovenije. Pokazali smo da je investiranje u Sloveniji perspektivan poslovni poduhvat“, rekao je Purar.

Istakao je da postoji ogroman prostor za saradnju Srbije i Slovenije, naročito u oblasti turizma, što je jedan od načina za regionalno povezivanje.

Ambasador Slovenije u Srbiji, Istok Jarc rekao je da je Martinovanje u Sloveniji jedan od najvećih držanih praznika.

„Odnosi izmedju Slovenije i Srbije su stabilni. Siguran sam da će se ova saradnja na političkom i ekonomskom polju nastaviti i dalje“, rekao je Jarc.

Gradonačelnik Pirana Genio Zadkovič je naveo da je taj grad podneo kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture, ali i da je on ponosan na ekonomsku saradnju Srbije i Slovenije.

„U Srbiji je registrovano 800 slovenačkih preduzeća, Slovenija ima sve više srpskih investitora medju kojima je i Miodrag Kostić koji je jak investitor na slovenačkom primorju“, kazao je Zadkovič.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.