U trendu

U PTT muzeju održano predavanje o Teslinom doprinosu telekomunikacijama

U PTT muzeju u Beogradu večeras je održano predavanje o doprinosu američkog naučnika i pronalazača srpskog porekla Nikole Tesle savremenim telekomunikacionim tehnologijama.

Urednik i voditelj programa „Kultura putem pošte“ i kustos PTT muzeja Željko Sarić rekao je novinarima da je Nikola Tesla utemeljio sve ono što savremeno društvo koristi za telekomunikacije.

„To je i internet i mobilna telefonija i bežične telekomunikacije i satelitske komunikacije, sve ono što mi sada koristimo. Tesla je pre više od 100 godina napisao jedan članak koji se zvao ‘Svetski bežični sistem’, u kome je u 12 tačaka izneo sve detalje onoga što danas svako dete može da koristi, od mobilne telefonije do društvenih mreža“, rekao je Sarić.

On je dodao da je jedan od najvećih Teslinih pronalazaka toranj koji omogućuje bežičnu komunikaciju u celom svetu.

„Tesla je hteo da napravi takozvani radio-grad, taj grad, to je bio projekat Vordenklif (Wardenclyffe Tower) na Long Ajlendu. Taj toranj u obliku pečurke je trebalo da se koristi za bežične komunikacije na celoj planeti. Ali njegova veća ideja bila je, ne samo prenos slike, vesti i informacija bežičnim putem od Evrope do Amerike, već da se bežičnim putem prenosi i električna energija“, rekao je Sarić.

Nekoliko profesora i stručnjaka do sada je, kroz projekat Javnog preduzeća Pošta Srbije „Kultura putem pošte“, održao šest predavanja o životu i radu Nikole Tesle.

„Hteli smo da obeležimo ovu godinu, kao godinu Nikole Tesle povodom 160 godina od njegovog rodjenja“, rekao je Sarić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.