Umesto cveća siguran posao i veće zarade

Foto: Beta

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozvali su danas, povodom 8. marta, Medjunarodnog dana žena, sve poslodavce u Srbiji da umesto cveća, vaučera i jeftine šminke povećaju ženama zarade i uruče im sigurne ugovore o radu kako bi se njihova ekonomska nezavisnost ojačala.

U saopštenju se navodi da žene pod pritiskom neoliberalnog kapitalizma postaju žrtve ozbiljne radne diskriminacijei loših stereotipa o njihovoj ulozi u društvu.
„Žene u Srbiji su nakon promene političkog i ekonomskog sistema izgubile čitav korpus ranije stečenih prava, dok im se istovremeno nameću novi oblici radne diskriminacije, poput nesigurnog i sve češće neprijavljenog upošljavanja na poslovima privremenog i sezonskog karaktera i koji su manje plaćeni u odnosu na iste poslove koje obavljaju muškarci“, dodaje se u saopštenju.

Ukazuje se da je zabrinjavajuća „praksa neformalne zabrane uzimanja trudničkog bolovanja“.

„Zbog toga bi Dan žena u Srbiji morao postati otpor i borba trajnog karaktera protiv svih slabosti sa kojima se danas društvo suočava kada je u pitanju generalni položaj žena u društvu. Za sprovodjenje politike jačanja prava žena u društvu je najodgovornija država, odnosno vlast koja je vodi i koja donosi sve zakone“, saopštio je Udruženi sindikat Srbije Sloga.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar