U trendu

Upozorenje meteorologa na vrućinu i nevreme

Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije je danas izdao dva upozorenja – na vrućinu i očekivane nepogode.

Danas popodne na severu i zapadu Srbije, a uveče i noću i u ostalim krajevima očekuje lokalna pojava kratkotrajnih vremenskih nepogoda sa jakim pljuskom, gradom i olujnim vetrom.

Do kraja juna, upozorili su meteorlozi, očekuje se vrlo toplo vreme, s maksimalnom temperaturom od 33 do 37 stepeni Celzijusa, samo će u ponedeljak temperatura biti u manjem padu, od 28 stpeni na severu do 34 stepena na istoku.

Za sutra, subotu, predvidja se pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Popodne i uveče uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom na jugozapadu i jugu. Vetar će biti slab do umeren, na istoku povremeno i jak, severozapadni, a krajem dana u skretanju na jugoistočni. Najniža temperatura od 14 do 22, a najviša od 33 do 37 stepeni.

I u Beogradu će sutra vreme biti pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab do umeren, severozapadni, krajem dana u skretanju na jugoistočni. Najniža temperatura oko 22, najviša oko 34 stepena.

U narednih sedam dana, do kraja juna, vreme će biti vrlo toplo, a maksimalna temperatura od 33 do 37 stepeni, sem u ponedeljak kada će temperatura biti u manjem padu, od 28 na severu do 34 stepena na istoku zemlje.

U nedelju će vreme biti pretežno sunčano, ali se popodne na severozapadu, a do kraja dana i u ponedeljak i u ostalim krajevima, očekuje osveženje s kišom i pljuskovima s grmljavinom.

Od utorka do petka vreme će ponovo biti pretežno sunčano, sem u brdsko-planinskim predelima gde se ponegde očekuju popodnevni lokalni pljuskovi s grmljavinom.

U petak popodne na severozapadu, do kraja dana i u subotu i u ostalim krajevima očekuje se naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz pad temperature.

Biometeorološka prognoza za Srbiju za subotu, 24. jun:

Svim hroničnim bolesnicima se savetuje izuzetna opreznost. Najizraženije tegobe mogu osetiti osobe s kardiovaskularnim i respiratornim oboljenjima. Mogući su promenljivo raspoloženje, smanjenje radne sposobnosti i glavobolja.

Primena adekvatne zaštite od UV zračenja i ograničenje fizičkih napora je preporuka svima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.