U trendu

Vlasnici beogradskih splavova u protestnoj vožnji zbog ograničenja na Savskom keju (FOTO)

Vlasnici beograskih splavova krenuli su danas u protestvnu vožnju od Ušća do Trga Nikole Pašića, zbog nedavnog konkursa koji je raspisao Grad Beograd, po kome će na Savskom keju biti 30 mesta za splavove.

Saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine Srbije je delom blokiran desetinama automobila.

Kako je preneo portal nova.rs, navode da su im uskraćena zakonska prava, da dve i po godine pokušavaju da se izbore za njih, a da je konkurs „dokaz neustavnost propisa na kojima se temelji zakup vodnog zemljišta u Beogradu“.

Advokatica Vesna Blagojević kazala je da je najveća prepreka u rešavanju problema u priobalju Zakon o vodama koji, za razliku od Ustava, dopušta da se vodno zemljište da u zakup.

„Zakon o vodama suprotan je Ustavu Srbije. Dobra od opšteg interesa, kao što je vodno zeljište, ne mogu biti predmet zakupa. Medjutim, u ovom zakonu od 2018. godine postoji odredba o davanju u zakup vodnog zemljišta. Što se tiče odluke o početnoj ceni, samo grad Beograd i Vojvodina plaćaju ove troškove, dok ostatak Srbije ne plaća ništa“, navela je Blagojević.

Ona je naglasila da je to protest upozorenja, odnosno zahtev da se poništi konkurs koji je, po njenim rečima, „zasnovan na nezakonitostima“.

„Želimo da se sedne i priča sa nama, da se svi ti propisi stave van snage i da se usaglase sa Ustavom i Zakonom. Zakon o vodama je neustavan, a čitav plan mesta je i nezakonit i neustavan“, dodala je advokatica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.