U trendu

Vojni sindikat: Upozorenje poverenika potvrda da je naredba o oduzimanju telefona nezakonita

Vojni sindikat Srbije ocenio je danas da je upozorenjem koje je izrekao Ministarstvu odbrane, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić „potvrdio da je naredba o oduzimanju mobilnih telefona pripadnicima Vojske Srbije nezakonita“.

Navodeći da je sporna naredba ministra odbrane Aleksandra Vulina „ozbiljan presedan u pokušaju uvodjenja partokratije“, Vojni sindikat je upozorio kako se navodi, „idolopoklonike“ u Mnistarstvu odbrane i VS da „ne čine krivična dela i u ovom važnom trenutku ne demorališu ionako iscrpljenu, osiromašenu i poniženu srpsku vojsku“.

„Sa druge strane, dobronamerno upozoravamo i njihove političke mentore, ovaploćene u liku i delu ministra sa crnom uniformom, da se ta interesna grupacija ozbiljno otrgla kontroli, pa sebi uzima za pravo da svakodnevno krši zakone Srbije i gazi prava pripadnika vojske“, piše u saopštenju.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je ranije danas da je „neozbiljno, neodgovorno i nedostojno“ saopštenje Ministarstva odbrane, koje je usledilo nakon što je izrekao upozorenje tom ministarstvu da u Srbiji bez odluke suda nije dozvoljen pregled podataka o telefonskoj komunikaciji.

„Posebno je neozbiljno da Ministarstvo ‘obaveštava’ javnost da je Povereniku ‘odgovorila’ Vojnobezbednosna agencija, budući da je Poverenik o toj činjenici i o sadržini akta koji je primio od VBA, sam u jučerašnjem saopštenju obavestio javnost. A sasvim je nedostojna insinuacija sadržana u saopštenju Ministarstva, kojom se zakonita akcija Poverenika u cilju zaštite Ustavom zajemčenog prava velikog broja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pokušava predstaviti kao nekakav ‘politički’ potez“, naveo je Šabić u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.