Vranjsko pozorište zagadjeno istim oplatolom kao zgrade u Beogradu

Institut Vinča je utvrdio da je oplatno ulje kojim je tokom rekonstrukcije zagadjeno pozorište „Bora Stanković“ u Vranju isto oplatno ulje kojim su zagadjene zgrade u naselju „Ivo Lola Ribar“, kao i Institut za majku i dete u Beogradu, izjavila je danas u Vranju direktorka laboratorije za fizičku hemiju Instituta Vinča Milica Mačeta Kaninski.

Kaninski, koja je saznanja o načinu zagadjenosti vranjskog pozorišta iznela na sednici Skupštine Grada Vranja rekla je i da su stručnjaci Instituta Vinča do sada sanirali više od 10.000 kvadrata zagadjenog stambenog prostora oplatnim uljem u Beogradu i Novom Sadu, kao i da je nakon završene dekontaminacije to potpuno bezbedan prostor za život.

“Institut Vinča se poslednjih godinu i po dana bavi problemom zgrada koje su zagadjene neispravnim oplatnim uljem od kojih je najveći broj zagadjenih zgrada u Beogradu ali ih ima i u drugim delovima Srbije”, kazala je Kaninski.

Ona je odbornicima u Skupštini Grada Vranja rekla da uspešan tretman dekontaminacije prestavlja prirodni proces razgradnje štetnih jedinjenja iz oplatnog ulja.

“Takvo oplatno ulje spada u rezistentne organske zagadjivače koji mogu biti i mutageni i kancerogeni medjutim tretman koji se primenjuje je takav da svo zagadjenje iz betona može biti izvučeno”, kazala je Kaninski i dodala da će nakon završenog tretmana dekontaminacije vranjsko pozorište biti potpuno bezbedno.

Kaninski je navela i da je oplatno ulje koje je izazvalo zagadjenje u “smrdljivim zgradama” u Beogradu i Vranju poreklom iz Srbije, a pretpostavlja se da je reč o gruboj greški proizvodjača koji je istrošeno motorno ulje, koje sme da se reciklira i da se u takvom obliku upotrebljava, umesto na reciklažu poslao direktno na tržište.

„Oplatol koji je izašao na tržište je imao tehnički list koji je jedini potreban da se on nadje u prodaji po našim važećim zakonima i pravilnicima a koji govori o tome kakve su mu fizičke karakteristike ali ne i o hemijskom sastavu jer hemijski sastav nije obavezan“, rekla je Kaninski i dodala da u Srbiji ne postoji pravilnik koji odredjuje kakvog hemijskog sastava mora da bude  gradjevinski ili pomoćni gradjevinski materijal da bi mogao da izadje na tržište.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić je rekao odbornicima Skupštine Grada Vranja da je zbog zagadjenja zidova odredjenom vrstom oplatnog ulja tokom prve faze izgradnje pozorišta “Bora Stanković” lokalna samouprava protiv n.n lica preduzela odredjene pravne radnje kao i da očekuje da u toku sudskog procesa bude utvrdjeno ko je i na koji način odgovoran za zagadjenje zidova pozorišta.

Da sa zgradom pozorišta nešto nije u redu alarmirali su u septembru radnici gradskog “Vodovoda” koji su nakon nekoliko dana provedenih u podrumu zgrade gde su radili na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži dobili glavobolju i mučninu, nakon čega su radovi obustavljeni a pozvani su stručnjaci iz Instituta Vinča da utvrde o kakvom se zagadjenju radi.

(Beta)

Ostavite komentar