Vučić: Nismo još preduzeli nikakve mere, čekamo do sutra u ponoć

Srbija do sada nije primenila nijednu meru koju je pripremila u slučaju zatvaranja granica od strane Hrvatske za teretni saobraćaj i neće ih primenjivati do sutra u ponoć, izjavio je premijer Aleksandar Vučić i dodao da se nada da neće biti ni potrebe za primenom mera.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije i Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti rekao da se nada da će hrvatski i evropski zvaničnici razumeti situaciju, te da do primene tih mera neće doći.

“Ako budemo primorani da svoju zemlju štitimo mi će to da uradimo, a ne vidim da će to bilo kome doneti neko veliko dobro”, poručio je Vučić, dodajući da je naša odlučnost da zaštitimo zemlju bila veoma važna i da smo u mnogo čemu imali podršku evropskih zvaničnika, jer nam je pozicija sada drugačija nego što je bila.

Veruje, dodao je, da hrvatski premijer Zoran Milanović želi bliže i bolje odnose sa Srbijom kao što i mi želimo otvorenije i iskrene sa Hrvatskom, ocenivši da je “to u interesu i jednih i drugih”.

Njegova poruka svima u Evropi i svima u Srbiji je da nećemo imati nikakvih problema sa izbeglicama i da smo spremni da preuzmemo svoj deo tereta, da ćemo poštovati sve mere EU iako nismo članica, ali da istovremeno nećemo da trpimo bilo kakva poniženja od bilo koga.

“Srbija uvek za razgovore i dogovore ali ćemo znati i da zastitimo svoje nacionalne interese”, zaključio je.
Prelaz nije sasvim otvoren, interesi Srbije i dalje ugroženi

Vučić kaže da granični prelaz Bajakovo nije u potpunosti otvoren jer se propuštaju samo kamioni sa kvarljivom robom, ocenivši da je pomak napravljen, ali da su vitalni ekonomskih interesi Srbije i dalje značajno ugroženi.

“Nemamo dogovor, da ga imamo prelaz bi bio otvoren”, rekao je Vučić precizirajući da je hrvatska granična policija dobila od hrvatske vlade nalog da propušta samo kamione sa kvarljivom robom.

Vučić je  nakon sednice vlade i Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti rekao da je trenutno stanje takvo da je prelaz iz Srbije prema Hrvatskoj potpuno otvoren, a da za srpske, turske, bugarske i rumunske kamione nije, izuzev kada je reč o kvarljivoj robi.

Prelaz je, kako je dodao, samo u jednom trenutku bio potpuno otvoren, a potom je hrvatska granička policija dobila nalog vlade u Zagrebu.

“Situacija nije rešena na način koji smo očekivali. Napravljen je pomak, ali to je i dalje značajno ugrožavanje vitalnih ekonomskih interesa Srbije”, zaključio je premijer.

(Tanjug)

Ostavite komentar