U trendu

Vulin: Politika vojne neutralnosti trajno opredeljenje Srbije

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu da je politika vojne neutralnosti trajno opredeljenje Srbije koja, kako smatra, nikada nije odlučivala ni o jednom ratu u svetu.

„Nijedna generacija u istoriji srpskog naroda se nije rodila, othranila i umrla, a da nije učestvovala u bar jednom ratu, koji nismo tražili, koji nismo vodili, koji nismo želeli“, rekao je Vulin na državnoj ceremoniji na beogradskom Novom groblju kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu.

Vulin je rekao da ako već Srbi u prošlosti nisu mogli da odlučuju o ratovima, Srbija danas može da odlučuje o miru, kao i o tome kako će rasti, razvijati se i trajati.

„Zato je politika vojne neutralnosti naše trajno opredeljenje i naš način da tražimo prijatelje medju velikim i moćnim, a neprijatelji će nas ionako sami izabrati, a mi ih nećemo tražiti i zvati“, kazao je ministar.

Po oceni Vulina, srpski narod je „svaki svoj mir plaćao ratom i baš zato zna kolika je cena mira“, a politika vojne neutralnosti je način Srbije da kaže da je naučila pouke iz ratova koji su je „desetkovali, obogaljili, okrvavili i umanjili“.

„To je naš način da poručimo velikima i da ih molimo da u velikim svetskim olujama Srbija ne bude“, rekao je on i dodao da Srbija nije odlučivala ni o Prvom, kao ni o Drugom svetskom ratu, kao ni o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao ni o bombardovanju.

On je rekao da je „velika laž da srpske majke radjaju sinove da bi ratovali“ i da bi se u Srbiji „više radovalo da su baš svi bili književnici i pesnici“. „Tako bismo želeli, ali nam to nikada nije dato“, dodao je on.

Vulin je naveo da „Srbija nema nijednu glavu koju bi mogla da pokloni nekome, Srbija nema nijednog sina koga bi da othrani da pogine“.

„Naša želja je da budemo deo boljeg sveta, kao što smo uvek bili. Politika vojne neutralnosti nije nikakav izgovor da se ne borimo protiv terorističkog zla koji pogadaja čitav svet. Politika vojne neutralnosti je samo naša poruka da smo tu gde jesmo, da smo svoj na svome, da ne mislimo kretati ni na koga“, rekao je Vulin.

On i dodao da je Srbija željna da njeni sinovi odrastu u lekare, pesnike, inžinjere, ratare kako bi se othranila bar jedna generacija srpskog naroda koja nije upoznala rat.

„Neka je večno sećanje na stradale u Prvom svetskom ratu, neka je večno sećanje na sve stradale u svim ratovima, neka je večno sećanje na njih kakvi su bili. Neka je večna nada za čovečanstvo kakvo bi moglo da bude“, rekao je Vulin, koji je govor na državnoj ceremoniji završio rečima: „Slava palima“.

Vulin je prethodno položio venac kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, a intoniranjem himne i minutom ćutanja odata je počast svim pripadnicima oružanih snaga i civilima stradalim u tom ratu.

Ceremoniji su prisustovali predstavnici Vlade Srbije, medju kojima su bili i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i ambasadori i izaslanici odbrane brojnih zemalja.

Počast stradalima u Prvom svetskom ratu državnoj ceremoniji na Novom groblju odali su i pripadnici brojnih udruženja i gradjana, koji neguju tradicij oslobodilačkih ratova Srbije.

Dan primirja obeležava se danas u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.