Zbog izbora članova REM-a tužba Upravnom sudu

Grupa organizacija civilnog društva je danas saopštila da odbija da učestvuje u “lažiranom procesu” izbora članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Srbije i ukazuje da ima “zloupotrebe i političkih pritisaka”.

Danas ističe rok za prijavu na ponovljeni konkurs za predstavnike civilnog društva u Savetu REM, koji je raspisao Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje.

Potpisane organizacije su saopštile da je podneta tužba Upravnom sudu protiv Skupštine Srbije zbog toga što poslanici nisu izabrali članove Saveta REM iz redova civilnog društva.

Organizacije civilnog društva zahtevaju od Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje da obustavi ponavljanje postupka izbora člana Saveta REM iz redova civilnog društva i da Skupštini vrati na glasanje postojeći predlog.

Ovlašćeni predlagači iz civilnog društva neće učestvovati u ponovljenom postupku čiji je jedini cilj pokušaj izbora politički podobnog kandidata, piše u saopštenju.

Organizacije civilnog društva podsećaju da na sednici Skupštine poslanici 14. oktobra vladajuće većine nisu glasali ni za jednog od dva predložena kandidata civilnog društva – Milana Antonijevića i Snežanu Stojanović Plavšić.

Zbog toga su ovlašćeni predlagači pokrenuli upravni spor zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima, jer je tim propisom slobodna procena Skupštine ograničena na dva punovažno predložena kandidata.

Time što nije izabrala ni jednog od njih, Narodna skupština je izašla iz zakonom utvrđenih ovlašćenja, a ponavljanjem postupka predstavnici vladajuće većine pokazuju da ne žele nezavisne predstavnike u Savetu REM-a, ocenile su organizacije i dodale da je jedini legalni korak vraćanje istog predloga Skupštini do izbora jednog od predloženih kandidata.

Saopštenje su izmedju ostalih potpisale Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za evroatlantske studije CEAS, Evropski pokret u Srbiji, Fondacija Share, Beogradski Fond za političku izuzetnost, Fondacija “Slavko Ćuruvija”.

Medju potpisnicima su i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Sandzački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda Centar za razvoj civilnog društva (CRCD), BIRN Srbija.

Saopštenje su potpisal i Centar za regionalizam, Fond za humanitarno pravo, Nacionalno invalidsko udruženje Srbije ILCO, Udruženje žena Peščanik, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Sindikat pravosudja Srbije, Biro za društvena istraživanja BIRODI, AS – Centar za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om iz Beograda.

(Beta)

Ostavite komentar