najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zdravstvene ustanove duguju veledrogerijama 3,2 milijarde dinara

Zdravstvene ustanove u Srbiji duguju veledrogerijama 3,2 milijarde dinara, pa je svaka nova isporuka tim ustanovama udar na finansijsku likvidnost i stabilnost poslovanja veledrogerija,  izjavio je danas predsednik Grupacije veledrogerija u Privrednoj komori Srbije (PKS) Miomir Nikolić.

On je na sastanku te grupacije kazao da se dug zdravstvenih ustanova u Srbiji prema veledrogerijama svakog meseca uvećava za 100 miliona dinara.

Nikolić je naveo da su računi 16 zdravstvenih ustanova u Srbiji, među kojima su dve iz Beograda, Dom zdravlja Stari Grad  i bolnica “Laza Lazarević”, u blokadi više od godinu dana, naglasivši da i kada novac stigne u zdravstvenu ustanovu, ne koristi se da bi se podmirili dugovi, već da se isplaćuju plate.

On je podsetio i da su veledrogerije pre tri godine pristale na reprogram dugovanja zdravstvenih ustanova prema njima, a  koji je tada bio oko pet milijardi dinara i to bez kamata, što pokazuje da je “tolerancija veledrogerija velika, ali da sve treba da ima neku meru”.

Nikolić je naglasio i da veledrogerije imaju zamerke i na javne nabavke koje su za njih neprihvatljive, jer su im one omogućile samo cenu, dok je sve ostalo nedefinisano.

On je kazao i da su se veledrogerije obraćale Ministrstvu finansija da bi se njihov problem oko plaćanja rešio, ali da su iz tog ministarstva dobili dopis u kome su ih uputili na Ministarstvo zdravlja  što je, prema njegovim rečima, “nečuvena drskost, pa čak i protivzakonito”.

Prema podacima iznetim na današnjem sastanku u PKS, veledrogerijama najviše duguju domovi zdravlja Leskovac – 167,5 miliona dinara,  Knjaževac – 110,2 miliona dinara, Žitorađa- 10,7 miliona, a među dužnicima je i Zavod za zaštitu studenata iz Niša  sa 1,8 miliona duga.

Navedeno je da postoje zdravstvene ustanove koje su vrlo revnosne u svom poslovanju, ali da to zavisi od menadžmenta koji ih vodi.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike