U trendu

ZSO mora biti formirana u skladu sa dogovorom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Portugalije u Srbiji Auguštom Peišotom, kog je upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, i naglasio je značaj što skorijeg formiranja Zajednice srpskih opština za nastavak procesa normalizacije odnosa.

Zajednica srpskih opština, prema Đurićevim rečima, mora biti formirana u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu, i svaki eventualni pokušaj prenebregavanja tih obaveza od strane Prištine biće napad na pregovarački proces i autoritet Evropske unije kao posrednika i garanta primene dogovorenog.

„Srpski narod na Kosovu i Metohiji želi da konačno dobije institucionalni instrument za zaštitu svojih kolektivnih prava, jer postojeći institucionalni mehanizmi, kao što smo mogli videti na primeru zakona o ’Trepči‘, ne garantuju ostvarivanje tih prava“, rekao je Đurić.

On je naglasio da će ZSO biti isključivo u funkciji zaštite srpskog naroda, i ni na koji način neće povređivati prava drugih naroda na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izrazio je očekivanje da će Portugalija iskoristiti svoj uticaj u UN i EU kako bi doprinela zaštiti prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.