U trendu

24sata: Šta govori optužba da Peović ima „srboljubno srce“

ZAGREB – Izjava HDZ-ovke Majde Burić u hrvatskom saboru da Katarina Peović ima „srboljubno srce“ izazvala je brojna negativna reagovanja u hrvatskoj javnosti, a portal 24sata danas piše da ova stranka premijera Andreja Plenkovića, ipak, kako kaže, nija samo korupcija, nego i crni šovinizam.

Navikli smo, kažu, da HDZ na vlast grca u korupciji i kriminalu, a ispad HDZ-ove poslanice i njenog napada na Katarinu Peović da ima „srboljubno srce“ podseća da i u ovom HDZ-u čuči nacionalistički, šovinistički demon.

Portal podseća da se samo pre 10 dana lider Samostalne demokratske srpske stranke i poslanik u saboru Milorad Pupovac pobrinuo da Andrej Plenković pronađe novčić u božićnoj česnici i izjavio da je „premijer to zaslužio“.

Bilo je to, dodaju, nedugo nakon što je HDZ u Gradskom veću Vukovara digao ruke i ukinuo službenu upotrebu ćirilice u tom gradu, nezavisno od činjenice da je gradonačelnik Ivan Penava sa svojim odbornicima to mogao da izglasa i bez pomoći HDZ, čiji je član bio.

Podsećaju da je Plenković juče pozvao Burićevu da se izvini Katarini Peović.

„Znam Majdu dobro, ona je tu učinila jednu grešku. Mislim da je u žaru replika jednostavno bio potez više koji nije primeren i koji smatram da nije bio sa zlom namerom“, rekao je Plenković nakon, kako kažu, skandalozne izjave Burićeve.

„I možda bi, u normalnom svetu, izjava da neko ima ‘srboljubno srce’ mogla biti upućena u dobroj nameri, ali u HDZ-ovom svetu – kako se videlo u saborskoj raspravi – to još uvek ima težinu najgore uvrede za kojom se poseže ‘u žaru replika’. Kakva bi namera trebalo da bude, nego najgora“, konstatuje portal.

Optužba da neko „ljubi Srbe“ čuči duboko u HDZ-ovcima i samo čeka pravi trenutak kad će izbiti na površinu, navode i dodaju da je to, bez ikakve sumnje, bilo izrečeno „sa zlom namerom“, bez obzira šta Plenković sada govori.

I eto, piše portal, u razmaku od samo mesec dana HDZ je pokazao svoje pravo lice: pridružio se Penavinoj desnici u oduzimanju prava Srbima na korišćenje ćirilice u njihovom gradu, premda na to nije bio prisiljen, kao što je Majda Burić optužbama protiv Peović za „rusoljublje“ i porodično nasilje pridružila i njenu ljubav prema Srbima.

Ukazuju da Plenković nije reagovao na događaje u Gradskom veću Vukovara, gde HDZ evidentno gradi platformu za povratak na vlast, a to podrazumeva i eksploataciju acionalnih tenzija, ali je, kažu, reagovao na ispad poslanice iz njegovog HDZ-a.

To je. stiču, verovatno da bi smanjio štetu pred svojim koalicionim partnerima iz SDS S-a i zaslužio onu, kako kažu, „svoju božićnu česnicu“.

Portal piše i da se nadobudna Majda Burić izvinila pripadnicima srpske manjine, ali ne i Katarini Peović, koja bi, kažu, u normalnim okolnostima, izjavu da ima „srboljubno srce“ trebalo da prihvatiti kao kompliment i priznati da ona zaista voli Srbe, jer u suprotnom se „prihvataju HDZ-ova pravila igre, gde se reč ‘Srbin’ koristi kao uvreda, a ljubav prema Srbima nameće kao najgora optužba“.

„Ali tako funkcioniše HDZ. Na vrhu vlasti koalira sa Srbima, na terenu mobilizuje birače podgrevanjem mržnje prema Srbima. Ali i obrnuto: Pupovac namešta Plenkoviću da ‘zasluženo’ pronađe novčić u česnici, a onda se žali na nacionalizam, na ukidanje ćirilice, podilaženjem desnici i na šovinističke ispade HDZ-ovaca“, piše portal 24sata.

Ukazuju da Plenković ima sličan problem i s Rusijom.

Kao što sada u svakom istupu optužuje opoziciju da nije izglasala odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, promovišući se pritom kao najveći saveznik Ukrajine, HDZ je dobijao donacije iz firmi povezanih s Rusijom, postavio je u vladu ministra koji je radio za Ruse, drži u vladi ministra koji se ulizivao ruskom šefu diplomatije, predao je Agrokor ruskim bankama, piše portal.

„To je, dakle, taj novi Plenkovićev HDZ. U kojem smo čuli onaj stari, šovinistički, mrziteljski, iskonski HDZ. Taj HDZ obično probije u javnost u opozicionim i predizbornim vremenima, kad treba rušiti levičarsku vladu ili huškati i mobilizovati najtvrdokornije birače, dok u pravilu na vlasti dominira onaj koruptivni“, navode.

Ukazuju da je Majda Burić, zajedno s vukovarskim HDZ-om, podsetila kako HDZ pod Plenkovićem možda menja retoriku – i koalicione partnere – ali ne i svoju stvarnu prirodu, čime je, kako kažu, nagovestila da su izbori blizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.