najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

58 odsto Rusa bi podržalo isključenje interneta

Više od polovine građana Rusije, 58 odsto, ne bi bilo protiv potpunog isključenja interneta u zemlji, a 42 odsto veruje da strane države koriste internet kako bi nanele štetu Rusiji, rezultati su danas objavljenog istraživanja američkih eksperata i Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM).

Istraživanje „Šta želi društvo: Stremljenje Rusa ka kontroli interneta“ Centra za izučavanje globalnih komunikacija pri Univerzitetu Pensilvanija i VCIOM, kako je saopštio ruski centar, obavljeno je na reprezentativnom uzorku, sa statističkom greškom na uzorku korisnika interneta od 3,1, a na uzorku ispitanika koji ga ne koriste 4,0 odsto.

Istraživanje je pokazalo da 49 odsto anketiranih smatra da informaciju na internetu treba cenzurisati, dok se 81 odsto negativno odnosi prema pozivima na proteste protiv rukovodstva države.

Svega 10 odsto gradjana Rusije navodi da kao najvažnije izvore informacija koriste informativne sajtove, a šest odsto društvene mreže.

Za 60 odsto građana najvažniji izvor informacija su državne televizije, za šest odsto radio, za pet odsto novine, a za ostale regionalni mediji. Internet koriste najviše „za sopstvene potrebe“ – 63 odsto, kao i za komunikaciju na društvenim mrežama – 62 odsto.

Za čitanje ruskih novosti, internet koristi 45 odsto anketiranih, međunarodnih – 31 odsto, blogova i foruma 25 odsto.

Među onima koji ne koriste internet, 39 odsto smatra da šteti porodičnim vrednostima, a 33 odsto političkoj stabilnosti. Pri tom, među građanima koji koriste internet te cifre iznose 18 i 19 odsto.

Istraživanje je pokazalo i da značajan deo Rusa ne želi da se kritička informacija o državnom rukovodstvu, kao i pozivi na političke promene mogu nalaziti na internetu.

Čak 81 odsto se izjasnilo protiv poziva na proteste protiv vlade i za smenu vlasti, a oko 79 odsto je negativno ocenilo sajtove i grupe na društvenim mrežama koje organizuju proteste antivladine demonstracije.

Među internet korisnicima, 58 odsto bi podržalo isključenje interneta, pre svega zbog osiguranja nacionalne bezbednosti, dok 42 odsto ne bi podržalo taj korak.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike