U trendu

Ajeti: Albanci branili Dečane 2004. godine

BERLIN – Diplomatski predstavnik privremenih prištinskih institucija u Nemačkoj Faruk Ajeti u intervjuu za nemački katolički list „Tagespost“ izjavio je da je istina da su 2004. godine bile napadnute neke srpske pravoslavne crkve, ali i da su 2004. kosovski Albanci, pa čak i bivši borci OVK, zaštitili manastir Dečane od „gnevne gomile“.

Na pitanje kako je moglo da se dogodi da srpske crkve u martu 2004. budu spaljene, a groblja vandalizovana, Ajeti je ponovio tvrdnju, koja su odavno demantovali UNMIK i KFOR, da je povod za brutalne događaje bio napad Srba u Mitrovici na albansku decu koja su igrala fudbal, preneo je Kosovo onlajn.

„Iz straha nekoliko dece je pokušalo da pređe reku, pri čemu su se utopili. To je bilo ono što je izazvalo nerede. Ovo pokazuje koliko je situacija bila krhka u to vreme. Istina je da su tada bile napadnute neke srpske pravoslavne crkve. Ovo je narušilo međunarodni ugled Kosova“, naveo je Ajeti.

Prema njegovim rečima, vlada privremenih prištinskih institucija je preduzela mere za obnovu svih porušenih crkava.

Ajeti je rekao i da „spaljivanje verskih institucija nikada nije bilo deo albanske tradicije“.

On je u intervjuu izneo i tvrdnju da su, kako je rekao, „mnoge srpske pravoslavne crkve pre mnogo vekova bile albanske katoličke crkve“.

„Albanci su primili hrišćanstvo u Rimskom carstvu mnogo pre nego što su Srbi došli na Balkan. Islam su usvojili Albanci tek pod Osmanlijama. Osim toga: srpska kulturna dobra na Kosovu pripadaju stanovnicima ove zemlje – ne Srbije ili Albanije, već Kosovu“, tvrdi Ajeti.

Ajeti je naveo i da bivša OVK nije imala nikakve veze sa trgovinom organima, a tvrdi i da je Kosovo napustilo oko 60 000, a ne 200 000 Srba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.