U trendu

Alep oslobođen, Asad čestitao vojsci (video)

Sirijska vojska zvanično je oslobodila Alep nakon što je potisnula pobunjenike iz njihovog poslednjeg uporišta u istočnom delu grada.

Sirijski predsednik Bašar el Asad obišao je sirijske trupe i čestitao im na pobedi. ​Pobunjenici nisu imali šanse nego da se „predaju ili poginu“, izjavio je general-potpukovnik Zaid Saleh, direktor bezbednosnog komiteta.

Bitka za Alep trajala je više od četiri godine, nakon što su borbe izbile 19. jula 2012. Tokom 24 časa koji su vodili ka pobedi, između 10 i 13 hiljada civila napustilo je grad, čime je ukupan broj izbeglica porastao na 130 hiljada. ​

https://twitter.com/MmaGreen/status/808397001654149122

Nakon što su lokalne TV stanice objavile pobedu, stanovnici su preplavili ulice i počeli da pucaju u vazduh u znak slavlja. Televizijska stanica sirijske vlade „Sana“ prikazala je predsednika Bašara el Asada kako čestita sirijskim trupama nakon proglašenja pobede u Alepu.

Tokom bitke za Alep vladine snage neprestano su pozivale civile da napuste ovu oblast i organizovale humanitarne koridore za bezbedan prolaz onima koji su želeli da pobegnu od žestokih uličnih bitaka.

Međutim, terorističke grupe koje su se borile u Alepu silom su sprečavale civile da napuste područje koristeći ih kao živi štit.

„Civili su korišćeni kao pioni i zabranjeno im je da napuste grad“, izjavio je nedavno portparol UN Rupert Kolvil.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar