najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ambasada SAD u Moskvi: Blokada Linkedina presedan

Odluka Rusije da blokira pristup LinkdInu je presedan koji bi mogao biti iskorišćen da bi se opravdalo blokiranje pristupa drugih sajtova aktivnih u Rusiji, saopštila je danas ambasada SAD u Moskvi.

“SAD su duboko zabrinute. Pozivamo Rusiju da neodložno omogući pristup LinkedInu”, prenela je agencija RIA Novosti reči neimenovanog predstavnika američke ambasade, preneo je Rojters.

Rusko regulatorno telo naložilo je juče internet provajderima da blokiraju pristup LinkdInu, pošto je prethodno ruski sud odlučio da ta američka kompanija krši zakone o zaštiti privatnosti.

Regualtnorna agencija “Roskomnadzor” obrazložila je tu meru zaštitom podataka ruskih korisnika Interneta.

Ruski zakoni nalažu da internet sajtovi koji čuvaju lične podatke ruskih građana to moraju da čine na ruskim serverima, što LinkedIn nije učinio.

LinkedIn, čija centala je u SAD, ima više od šest miliona registrovanih korisnika u Rusiji.

To je prva velika društvena mreža koju su ruske vlasti blokirale, što je presedan za strane internet kompanije, navodi Hina.

LinkedIn nije komentarisao odluku ruskih vlasti, ali je ranije upozoravao da bi milioni ruskih korisnika, uključujući kompanije, mogli ostati bez pristupa mreži koju koriste za širenje poslovanja.

Zakon koji nalaže da sajtovi koje čuvaju lične podatke ruskih građana to moraju da čine na ruskim serverima usvojen je 2014. godine, ali do sada nije bio primenjivan u praksi.

Kritičari kažu da je odluka protiv LinkedIna deo napada na društvene mreže u Rusiji koja zadnjih godina uvodi sve strožu kontrolu nad internetom.

Portparol “Roskomnadzora” Vadim Ampelonski izjavio je bi LinkedIn, ukoliko želi da mu se ukine blokada, trebalo da se “dokumentovano” povinuje ruskim zakonima, preneo je Tas s.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike