U trendu

Ambasador Mjanmara pri UN: Zaustaviti puč svim sredstvima

NJUJORK – Ambasador Mjanmara pri Ujedinjenim nacijama Kjav Mo Tan zatražio je od svetske organizacije upotrebu svih potrebnih sredstva u akciji protiv vojske Mjanmara, kako bi u toj zemlji ponovo bila uspostavljena demokratija.

„Potrebne su najoštrije moguće akcije međunarodne zajednice da se hitno okonča vojni puč, da prestane ugnjetavanje naroda, da se vlast vrati narodu i da se obnovi demokratija“, rekao je Kjav Mo Tan, predstavljajući stavove civilnih vlasti koje su svrgnute početkom februara.

On je govorio tokom zasedanja Generalne skupštine UN pošto je specijalna izvestiteljka UN za Mjanmar Kristin Šrejner Burgejner poručila da nijedna država ne bi trebalo da prizna vojnu huntu koja je preuzela vlastu u Mjanmaru.

Ona je govorila o potrebi slanja, kako se izrazila, zajedničkog signala podrške demokratiji, zatraživši od uticajnijih država da od vojske Mjanmara traži da odobri nezavisnu procenu situacije, prenosi Glas Amerike.

U istom danu snage bezbednosti Mjanmara ispalile su hice upozorenja tokom građanskih protesta u Jangonu, najvećem gradu u zemlji, pokušavajući da rasteraju grupu od oko hiljadu ljudi koja se tokom noći okupila u tržnom centru u četvrti Tamve.

Demonstranti su se okupili protestujući protiv puča koji je mjanmarska vojska izvela početkom februara, pritvorivši izabrane državnike, među kojima i premijerku Aung San Su Ći.

Na ulicama Jangona raspoređen je veći broj pripadnika snaga bezbednosti, kao i vozila sa vodenim topovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.