U trendu

Ambasador SAD upozorava nemačke kompanije

BERLIN – Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel upozorio je kompanije koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ da bi mogle da se suoče sa sankcijama ako ostanu u tom projektu.

Grenel je to naveo u pismu upućenom nekolicini kompanija, saopštila je američka ambasada.

„U pismu se podseća da svakoj kompaniji koja sarađuje sa ruskim energetskim sektorom na izvozu gasa preti opasnost od sankcija SAD“, rekao je portparol ambasade, prenosi Rojters.

Sa druge strane, Nemačka i druge evropske zemlje optužuju Vašington da se pretnjama sankcijama meša u njihovu spoljnu i energetsku politiku.

Na projektu Severni tok 2 rade ruski energetski gigant Gasprom zajedno sa zapadnim partnerima – Uniperom, Vinteršelom, Endžijem, austrijskom kompanijom i britansko-holandskom grupom Šel.

Grenelovo pismo izazvalo ne negodovanje vlade u Berlinu. Jedan nemački diplomata je rekao da ambasadorov pristup nije u skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom i da će Berlin o tom pitanju razgovarati direktno sa Vašingtonom.

Nemački „Bild am zontag“ koji je prvi objavio pismo, ocenjuje da Grenel pokušava pismom da uceni nemačke kompanije, što u ambasadi SAD demantuju.

Pismo je koordinisano između nekoliko američkih vladinih agencija u Vašingtonu i ne treba da bude shvaćeno kao pretnja već jasna poruka američke politike, rekao je portparol ambasade.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas u četvrtak je rekao da bi američke sankcije zbog Severnog toka 2 bile pogrešan način za rešavanje spora i da pitanja evropske energetske politike treba da se rešavaju u Evropi, a ne u SAD.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike