U trendu

Ambasadorka Hejli: Ni Palestinci, ni Izrael neće voleti Trampov mirovni plan

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli izjavila je da prvi Nacrt mirovnog plana za Bliski istok, koji priprema administracija predsednika Donalda Trampa „neće voleti“ nijedna strana.

Ona je najavila da se plan „privodi kraju“ i da će biti predstavljen uskoro, preneli su izraelski mediji.

Odgovarajući na pitanja na Institutu za politiku Univerziteta Čikago, Hejli je sinoć rekla da zapravo misli da se plan završava, ali da Trampovi glavni pregovarači, njegov savetnik i zet Džared Kušner i Džejson Grinblat „još uvek idu napred -nazad“ i nije obelodanila datum objavljivanja.

„Oni prave plan. Neće ga voleti ni jedna strana i neće ga mrzeti ni jedna strana“, rekla je Hejli, ali nije otkrila šta će plan sadržati.

Rekla je i da rešenje decenijskog sukoba po modelu dve države još uvek zastupaju Palestinci i da je na njima i Izraelu da odluče.

„Na njima je da odluče. Ako odluče o dve države, SAD će podržavati dve države. Ako odluče o odredjenim granicama, SAD će podržati te granice“, odgovorila je američka ambasadorka na pitanje direktora Instituta Dejvida Akselroda, bivšeg visokog savetnika predsednika Baraka Obama da li će SAD predložiti nezavisnu palestinsku državu.

Akselrod je upitao da li bi ona podržala rešenje po modelu jedne države.

„Teško je za mene da vidim kako bi oni to želeli. Mislim da se i jedni i drugu zalažu za rešenje dve države. Mi ćemo samo podržati šta god oni odluče da rade“, rekla je Hejli, dodavši da se nada, da veruje i da „Palestinci zaslužuju bolje i Izraelci zaslužuju bolje“ a sada su u sukobu i to nije dobra situacija.

Ona smatra da bi lideri morali da potisnu na stranu svoj ponos i ego i misle o svom narodu i poboljšavaju mu kvalitet života i da će se mirom to postići.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je u utorak na sednici Saveta bezbednosti UN o Bliskom istoku pozvao da se održi bliskoistočna mirovna konferencija do sredine ove godine.

Hejli je na istom skupu branila Trampovu odluku da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i upozorila Palestince protiv „apsolutističkih zahteva, retorike mržnje i huškanjna na nasilje“.

„Problem je što su se UN pokazale ponovo kao uveliko pristrasna organizacija kada se radi u Izraelu“, rekla je ona, ocenivši da je to činjenica koja je uticala da se problem teže reši.

„SAD znaju da je palestinsko rukovodstvo vrlo nesretno zbog odluke da se preseli naša ambasada u Jerusalim. Ta odluka ne mora da vam se svidja, ne morate da je hvalite. Ne morate čak ni da je prihvatite, ali znajte ta odluka se neće promeniti“, rekla je američka ambasadorka.

Abas je, medjutim, izašao iz sale čim je završio svoj govor, a pre nego što se Hejli obratila skupu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.