Američka mornarica izvela vežbe u Arapskom moru

RIJAD – Američka mornarica saopštila je danas da je izvela vežbe u Arapskom moru s udarnom grupom nosača aviona poslatom u Persijski zaliv radi borbe protiv navodne, nespecifične pretnje iz Irana.

Mornarica je saopštila da su vežbe i obuka izvedeni sa grupom nosača aviona US S Abraham Linkoln u koordinaciji sa američkim marincima, odražavajući „ubojitost i agilnost SAD da odgovore na pretnju“, kao i da odvraćaju od konflikta i štite američke strateške interese.

U vežbama su učestvovale i amfibijska grupa i 22. ekspediciona mornarička jedinica koje su takođe razmeštene u zoni operacija američke Pete flote u Persijskom zalivu, prenosi AP.

Vežbe su, kako je saopšteno, izvedene u petak i subotu.

Peta flota američke ratne mornarice sa sedištem u Bahreinu prethodno je objavila na Fejsbuku da su zemlje članice Saveta za saradnju u Zalivu (GČ) započele pojačane bezbednosne patrole u međunarodnim vodama područja Persijskog zaliva.

Bahrein, kao saveznik SAD, upozorio je juče svoje državljane da ne putuju u Irak i Iran i zatražio od onih koji su već u tim zemljama da se vrate „odmah“ zbog svoje bezbednosti.
Istovremeno, saudijski ministar spoljnih poslova Adel al Džubeir saopštio je da Saudijska Arabija želi da izbegne rat u regionu, ali je spremna da odgovori „svom snagom i odlučhnošću“ nakon prošlonedeljnih napada na saudijske tankere i naftna postrojenja.
On je na pres konferenciji optužio Iran da nastoji da destabilizuje region i pozvao međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost i zaustavi tu zemlju u takvim nastojanjima, javio je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.