U trendu

Američki brodovi kod Somalije pred povlačenje vojnika SAD

VAŠINGTON – Pentagon je poslao nekoliko brodova i ekspedicionu jedinicu marinaca na obalu Somalije, kako bi podržali operaciju repozicioniranja stotina američkih vojnika u druge baze u istočnoj Africi.

Amfibijska grupa Makin ajland i marinci stigli su u ponedeljak do somalijskih voda. Pridružili se se brudu US S Heršel Vudi Vilijams, ekspedicionoj bazi na moru, koja je stigla 16. decembra, prema američkoj komandi za Afriku (AFRICOM).

Plovila podržavaju operaciju „Oktav kvarc“, sa misijom premeštanja američkih snaga u Somaliji „istovremeno održavajući pritisak na nasilne ekstremiste i podržavajući partnerske snage“, saopštio je Pentagon, prenosi Glas Amerike.

U novembru je objavljeno da je američki predsednik Donald Tramp planirao da povuče američke trupe iz Somalije, što je deo napora da se američke snage povuku – uključujući i one iz Avganistana i Iraka – pre nego što napusti funkciju 20. januara.

Sjedinjene Države imaju približno 700 pripadnika vojnog osoblja u Somaliji za obuku somalijskih trupa i izviođenje protivterorističkih misija.

Amfibijska grupa Makin ajland sastoji se od tri plovila, uključujući istoimeni brod-amfibiju. U kombinaciji sa ekspedicijskom morskom bazom US S Viliams, imaju skoro 5.000 vojnika za izvođenje pomorskih bezbednosnih operacija.

Smanjivanje američkih snaga u Somaliji i tajming toga izazvali su zabrinutost.

„Ova odluka nije mogla doći u gorem trenutku. Posledice će direktno uticati na vođenje ofanzivnih operacija“, rekla je Samira Gaid, ekspertkinja za nacionalnu bezbednost na rogu Afrike, koja je bila viši savetnica za bezbednost bivšeg somalijskog premijera Hasana Ali Kairea.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.