U trendu

Američki državni tužilac: Bilo ozbiljnih nepravilnosti u zatvoru u kom se Epstajn ubio

Državni tužilac Vilijam Bar rekao je danas da je bilo „ozbiljnih nepravilnosti“ u saveznom zatvoru u kojem je Džefri Epstajn oduzeo sebi život dok je čekao sudjenje zbog optužbe za seksualnu zloupotrebu i podvodjenje maloletnica.

Bar je na konferenciji u Nju Orleansu rekao da je ljut jer osoblje federalnog zatvora Metropolitan „nije uspelo adekvatno da osigura ovog zatvorenika“.

„Sada ispitujemo ozbiljne nepravilnosti u ovom objektu koje su duboko zabrinjavajuće i zahtevaju detaljnu istragu. FBI i generalni inspektorijat rade upravo to“, rekao je Bar i dodao da će do detalja istažiti šta se dogodilo i „tu će biti odgovornosti“.

Obdukcija je uradjena juče, ali nije objavljen način na koji se Epstajn ubio.

Epstajn je ranije bio pod nadzorom zbog sumnje da može da počini samoubistvo, nakon što je pronadjen u svojoj ćeliji sa modricama na vratu.

Zatvorenici koji su pod nadzorom su 24 sata podvrgnuti „direktnom, neprekidnom posmatranju“, prema politici američkog Biroa za zatvore. Oni dobijaju odeću koja je otporna na suze i smešteni su u posebnim ćelijama u kojima nema nameštaja i predmeta, koje zatvorenici mogu iskoristiti za samoubistvo.

Nakon što je vraćen u svoju ćeliju, Epstajna je stažar trebalo da proverava na svakih pola sata, ali to nije izvršavano noć pre nego što se ubio, pisao je Njujork Tajms koji se pozivao na anonimni izvor iz zatvora.

On bio smešten u dobro obezbedjenom delu zatvora gde su smešteni zatvorenici visokog profila koji su odvojeni od običnih gradjana. Donedavno je tu bio meksički narko-bos Hoakin „El Čapo“ Gusman.

Epstajnovom srmću prekinuto je njegovo krivično gonjenje koje je moglo da razotkrije sve njegove aktivnosti i veze sa slavnim ličnostima i predsednicima.

Ipak, Bar se zakleo da će se slučaj nastaviti „protiv svakog ko je bio Epstajnov saučesnik“.

„Njegovi saradnici ne bi trebalo da budu opušteni. Žrtve zaslužuju pravdu i one će je dobiti“, rekao je Bar.

Epstajn, finansijer koji je optužen za seksualnu zloupotrebu i podvodjenje maloletnica, bio je dobro povezan sa bogatim i moćnim ljudima, medju kojima su i predsednici Donald Tramp i Bil Klinton, kao i britanski princ Endrju.

(Beta)

Napišite komentar