U trendu

Amerika isporučuje Poljskoj 70 krstarećih raketa

Poljska i SAD su potpisale sporazum o isporukama Varšavi 70 krstarećih raketa klase vazduh-zemlja JASSM Extended Range, koje su namenjene za avione F-16.

Ruski ambasador u NATO-u Aleksandar Gruško je izjavio da će to negativno uticati na bezbednost u Evropi, a da će Moskva sigurno uzeti u obzir i ovu nabavku kada bude planirala vojnu strategiju.

JASSM-ER je visokoprecizna američka raketa sa dometom od oko 1.000 kilometara. Vojni analitičar Mihail Hodarenok za Sputnjik kaže da su ovim raketama opremljeni avioni strateške avijacije SAD i da je nabavka raketa od strane Poljske „prilično veliki izazov za Rusiju“.

Prema njegovim rečima, Rusija će verovatno reagovati tako što će jačati sistem PVO i usavršavati sredstva napada na aerodrome potencijalnog neprijatelja, kao i vojne magacine u kojima se nalaze rakete.

Vojni analitičar, pukovnik u penziji Viktor Baranec kaže za Sputnjik da su pojedini stručnjaci, dok je trajalo testiranje JASSM-ER, tvrdili da je to „ubica sovjetskog PVO“, jer je raketa van dometa S-400.

Prema njegovim rečima, Rusija ipak ima sisteme koje mogu da obore JASSM-ER, samo, kako kaže, trebalo bi „napraviti što više ovakvih sistema“. Međutim, analitičar upozorava da bi u slučaju realne pretnje ili agresije Rusija delovala preventivno, pa poljske rakete ne bi ni stigle do teritorije Rusije.

Poljski vice-admiral u penziji Marek Toček u izjavi za Sputnjik kaže da su trenutno rusko-poljski odnosi u najgorem stanju do sada i da će nabavka američkih raketa samo pojačati međusobno nepoverenje i povećati tenzije u regionu.

„Nažalost, stranka na vlasti, ’Pravo i pravda‘, sprovodi politiku koja ne vodi ka poboljšanju odnosa sa Moskvom. Nema ništa čudno u tome da je Rusija reagovala i najavila uzvratne mere“, kaže on. Toček dodaje da mu nije jasno čemu ovi troškovi u trenutnim uslovima, kada analitičari jednoglasno ukazuju na spori tempo razvoja poljske ekonomije, kao i na manjak stranih investicija.

Komentarišući izjavu poljskog ministra odbrane Antonija Mačereviča da će 2017. u istoriji ostati kao godina kada su se na poljskoj teritoriji ponovo pojavile strane jedinice, sagovornik Sputnjika ističe da tu nema šta da se slavi i kaže da zbog razmeštanja stranih vojnika na sopstvenoj teritoriji, poput američke tenkovske brigade i bataljona NATO-a, gubi osećaj da živi u suverenoj zemlji.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.