U trendu

Analena Berbok: Iranski raketni napadi na Irak rizikuju regionalnu stabilnost

BAGDAD – Iranski raketni napadi preko iračke granice su neprihvatljivi jer dovode i ljude i regionalnu stabilnost u opasnost, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom posete Bagdadu.

„Svojim raketnim napadima iranski režim pokazuje ne samo da bezobzirno i brutalno potiskuje sopstveni narod, već takođe stavlja ljudski život i stabilnost čitavog regiona u rizik. To je neprihvatljivo i opasno za ceo region“, rekla je ona na konferenciji za novinare u glavnom gradu Iraka.

Berbok je danas otpočela trodnevnu posetu Iraku, gde će razgovarati sa iračkim premijerom Mohamed Šija al-Sudanijem i ministrom spoljnih poslova Fuadom Huseionom o saradnji dve zemlje i nemačkoj podršci naporima za stabilizaciju Iraka.

Vojni angažman Nemačke kao dela Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a i NATO misije u Iraku ostaje veoma važan faktor regionalne stabilnosti. Nemački Bundesver je bio uključen u Globalnu koaliciju za borbu protiv ISIS-a zajedno sa 77 partnera od 2015. i u misiji NATO-a u Iraku od 2020.

Berbok će se sastati sa predstavnicima Misije Ujedinjenih nacija za pomoć Iraku (UNAMI), operacije Inherent Resolve, kao i Misije NATO-a u Iraku, uključujući vojnike Bundesvera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar