U trendu

Analitičar: Kosovska vojska ideja Vašingtona, pritisak na BG

MOSKVA – Vašington je došao na ideju da se formira kosovska vojska i nju vidi kao način da pojača svoju poziciju na Balkanu, izjavio je za ruske novine „Nezavisimaja gazeta“ istraživač Instituta za slavistiku pri Ruskoj akademiji nauka Pjotr Iskanderov.

„Formiranje vojske Kosova je način da se izvrši pritisak na Beograd kako bi se pojačali napori pridruživanja NATO-u. Dakle, SAD pokušavaju da ubede Srbiju da je NATO njihov jedini snabdevač bezbednosti, kao i garant stabilnosti na Balkanu“, rekao je Iskanderov.

Moskva, kako kaže, ima dve opcije – može da poveća svoju podršku Beogradu time što će pojačati napore unutar Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih tela, ili da pojača odbrambenu saradnju sa Srbijom.

Evropska unija i SAD, sa druge strane, pokušavaju da umanje uticaj zvanične Moskve na Beograd i nateraju Srbiju da okonča svoju vojnu, političku i ekonomsku saradnju sa Rusijom, kaže Iskanderov, dodajući da je Zapad „na meti“ imao i energetsku saradnju između dve države.

Prema njegovom mišljenju formiranje vojske Kosova moglo bi da izazove Srbe na Kosovu da preduzmu „korake odmazde“ kako bi pojačali svoje odbrambene sposobnosti.

U tom slučaju, upozorava analitičar, dijalog Beograda i Prištine bio bi „sahranjen“.

Iskanderov ne isključuje da bi u slučaju oružanog konflikta moglo da dođe do širenja nemira koji bi zahvatili Albance na jugu Srbije i Makedonije, kao i Srbe u Bosni i Hercegovini.
List navodi da se Balkan našao u centru pažnje na sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina sa stalnim predstavnicimia Nacionalnog bezbednosnog saveta u Moskvi, kao i na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku.
„Pojava kosovskih oružanih snaga predstavlja pretnju po regionalni mir i bezbednost, koji je prepun bojazni o ponovnom oružanom konfliktu“, rekao je stalni predstavnik Rusije u UN, Vasilij Nebenzja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.